Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

3 recept på surdegsbröd från bagarlandslaget

08 apr, 2016
AvMargareta Gotthardsson
Under lördagen är det dags att fira surdegsdagen och vi firar med tre recept på surdegsbröd från landets bästa bagare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idag firas surdegsdagen av alla surdegsälskande människor i landet. Håkan Johansson är korad världens bästa bagare och lagledare i Bagarlandslaget. Dessutom har han koll på surdegar.
– Alla kan baka med surdeg, du måste bara våga testa. Allt degen behöver är bra råvaror, lite kärlek och att få jäsa ifred, säger Håkan. 

Bagarlandslaget tips

Köp en våg och väg alla ingredienser noga.

Använd råvaror av hög kvalitet gärna ekologiska.

Ta god tid på dig när du bakar.

Jäs gärna degen i kyl över natten då får du ett bättre bröd med mer smak.

surdegsbrod-5

Detta är ett karaktäristiskt surdegsbröd med vatten, vetemjöl, surdeg och en nypa salt. Ger 2 stycken bröd.

Annons

Du behöver:

1 påse (150 g) färsk kronjäst Surdeg Fullkornsvete

1⁄4 pkt (12,5 g) färsk kronjäst för matbröd

2,5 dl (250 g) kallt vatten

6,5 dl (390 g) vetemjöl special

2 tsk (12 g) salt

Gör så här:

Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör#cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor. Låt jäsa i mjölad bakkorg eller bakduk cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt med bakpapper. Sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

 

surdegsbrod-3

Här har ni ett surdegsbröd på vete och råg som får extra smak av rostade solroskärnor. Ger 3 stycken bröd.

Annons

Du behöver

1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Råg

1/5 pkt (10 g) färsk KronJäst för Matbröd

5 dl (500 g) Vatten kallt

7,5 dl (450 g) Vetemjöl special

3,3 dl (200 g) Rågmjöl fint

1,4 msk (25 g) Salt

1 3⁄4 dl (125 g) Solrosfrön

Gör så här

Rosta solrosfröna på en plåt med bakplåtspapper i cirka 5 minuter på 225 grader.(Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfrön 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Tillsätt solrosfrön och blanda cirka 2 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela på tre bitar. Forma degbitarna runda och lägg degen i mjölade bakkorgar eller bakdukar. Låt jäsa cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

 

surdeg-2

Du behöver

1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Fullkornsvete

1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Råg

Annons

1⁄4 pkt (12,5 g) färsk KronJäst för Matbröd

5 dl (500 g) Vatten kallt

9 dl (540 g) Vetemjöl special

3 dl (180 g) Rågmjöl fint

1 msk (20 g) Honung flytande

1,2 msk (22 g) Salt

Gör så här

Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela på tre. Forma degbitarna runda. Låt vila i cirka 10 minuter. Platta ut degen, vik ihop till en limpa och lägg med skaren nedåt i en mjölad bakkorg eller bakduk. Låt jäsa cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt med bakplåtspapper. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

Annons

Mer lästips
Så gör du egen Nutellaglass
6 snyggaste budgetköpen i butik nu
Här är butiken som slutar med plus size – större modeller blir standard

Gilla oss på Facebook för fler tips

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons