4 viner till sommarens grillmat
1 Rött med substans
Substance, 2018, Cabernet Sauvignon
Ursprung: USA, Washington State
Nr: 74083
Pris: 179:-
Vinmakaren Charles Smith, omtalad som vinvärdlens rockstar, har en enkel vision: Vin ska va gott. Detta vin, med ett talande namn, har substans, med druvan Cabernet Sauvignon i sitt esse. Med både örtighet, mogenhet och röda bär. I min ungdom sade man att Cabernet Sauvignon kunde dofta lite som ett inbromsande tåg, eller sadel. Här hittar jag tobaksblad. Doft och smak är i perfekt harmoni. En köttbit på grillen och middagen är komplett.
2 Frisk spansk fläkt
Bocanegra Monastrell, 2019
Ursrpung: Spanien, Valencia
Nr: 2798
Pris: 85:-
Här har vi ett vin från en spansk self-made vinentreprenör. I dessa klassiska vinländer är det extra spännande när det kommer in personer som inte har fått vinet med blodet. Att älska vin och vinmakeri är en bra start. Lägg sedan till hållbarhet – och även prislappen. Detta är ett så friskt vin, med frukt och sting! Druvan heter Monastrell är vanlig i Spanien, finns även i Frankrike men går då under namnet Mourvèdr. Till detta vin äter jag gärna grillade grönsaker och ljust kött.
3 Charmig Chianti
Istine Chianti Classico, 2019
Ursprung: Italien, Chianti
Nr: 2309
Pris: 159 :-
Chianti är alltid underbart. Doften förflyttar mig snabbt till Italien. Det är den där örtigheten som är så speciell – kan det vara saliva? Den finaste av örtkryddor, med både mjukhet och exotisk egensinnighet. Från hjärtat av Chianti kommer detta vin som har it – den rätta doften och smaken. Chianti Classico – klassiker som alltid är rätt och aldrig går ur tiden.
4 Friskt exotiskt
Delaire Graff Swartland Reserve Chenin Blanc, 2019
Ursrpung: Sydafrika, Western Cape
Nr: 22014
Pris: 189:-
Nog är väl ändå Sydafrika exotiskt! Här på flaska. Vinet har både exotiska frukter och ett friskt inslag av fräsch citrus och så lagom mjuk i kanten – för visst har vinet fått mogna på franska ekfat. Druvan Chenin Blanc är en vanlig druva i Sydafrika. En druva som verkligen kan ha många olika gestalter. I denna form är den perfekt till mat. Jag väljer grillad fisk och spetskål. En ljummen potatissallad till det, smaksatt med färska örter, lite frön och smör.