Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Årets matbluff 2019 – nu har "vinnaren" korats

22 jan, 2020
AvAnna-Lena Pettersson
Precis som förra året hamnade palmoljan i centrum när vinnaren av Årets matbluff utsågs. Produkten som kammade hem den oönskade titeln i år fick inte mindre än hälften av alla rösterna. Här får du läsa om vilken produkt som vann och varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu har det avgjorts vilken av finalisterna som blev vinnare till antipriset Årets matbluff. Det är konsumentorganisationen Äkta vara som varje år låter sina följare utse en vara som inte lever upp till vad den lovar eller på annat sätt är en bluff.

Finalisterna presenterades den 14 januari och sedan har folket fått rösta. När de nära 20 000 rösterna var fördelade på finalisterna visade det sig att nära nog hälften av alla hade röstat på Alpro Cuisine Soya som trots namnet bara innehöll två procent just soja. Matvispen innehöll i stället mest vatten och den utskällda ingrediensen palmolja.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Palmoljan fällde Alpro Cuisine

Björn Bernhardsson besökte Nyhetsmorgon och sa där att han inte trodde att problemet med produkten är att den innehåller så lite soja, utan det är palmoljan som är problemet och det faktum att man gör allt för att dölja den trots att 25 procent av innehållet är just palmolja.

Annons

– Den borde heta palmvisp, kanske, säger han.

Alpro har också gett ett uttalande till Nyhetsmorgon där de svarar på kritiken mot produkten:

”Den ringa halten av soja i produkten motsvarar samma proteinhalt som den i traditionell vispgrädde”, skriver de i ett mejl och de påpekar också att palmoljan de använder är certifierad och då är bruket av palmolja hållbar.

De tidigare vinnarna har gjorts om

Björn Bernhardsson håller dock inte med. Han säger att han har kollat alla olika varianter av vispgrädde och de innehåller dubbelt så mycket protein som i Alpro-produkten. Han slår också ner på bruket av palmolja och säger att Världsnaturfonden kan tycka att den certifierade palmoljan är hållbar, men att det finns de som inte alls är lika övertygade, till exempel Svenska Naturskyddsföreningen.

– Bränner du ner hela Borneo och gör palmoljeodling av det så tar det bara sex år, så kan du certifiera den också, säger han.

Annons

Det här var femte året som Årets matbluff utsågs och sedan starten har 70 procent av finalistprodukterna antingen försvunnit från marknaden eller gjorts om.

Förra årets vinnare, bordsmargarinet Lätta, som åkte dit på att bestå mest av palmolja och inte alls rapsolja, vilket man kunde tro utifrån förpackningen, har nu ett nytt recept. Men hur bra blev det egentligen? Nja, inte helt bra eftersom man nu har spätt ut palmoljan med sheaolja, som också är en tropisk olja. Utspädningen har gjort att rapsoljan i margarinet nu faktiskt är den största ingrediensen.

Övriga finalisterna till Årets matbluff 2019

  • Rå: Blåbär – en kallpressad blåbärsdryck som värmebehandlats.
  • Pågens: Brioche-hamburgerbröd – ”brioche” som inte innehöll varken smör eller ägg, vilket brioche till stor del består av.
  • Semper gluten free: Bovete- och teff-mjöl – som innehöll jättelite av just de mjölsorterna.
  • Skånemejerier: Bara yoghurt frukt och bär hallon och jordgubb – ”inget tillsatt socker”, men man har i stället sötat den med fruktsirap med mycket hög sockerhalt.

Foto: TT

Läs mer:

Årets matbluff 2019 – lista över finalisterna

Hur hållbar är egentligen den ”hållbara” palmoljan?

6 vanliga ingredienser i godis som inte är veganska

Annons