Baka sylt- och vallmokakor
SYLT- OCH VALLMOKAKOR
(30–40 st)
300 g smör
3/4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk vallmofrön
2 msk kallt vatten
ca 1 dl jordgubbs- och passionsfruktssylt, se recept nedan
Beredning: Lägg alla ingredienserna utom vatten och sylt i en matberedare och kör på pulsinställningen tills smulor börjar formas, tillsätt då vattnet med maskinen på. Kör tills degen börjar gå ihop. Ta ut och tryck ihop till en deg och forma den till en rulle. Täck med plastfolie och låt degen vila i kylen i minst 1 tim. Skiva degen med en kniv och forma till små runda kakor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Se till att ha några centimeter mellan varje kaka, då de gärna flyter ut lite grann. Tryck en fördjupning i varje kaka och klicka i lite av sylten. Ställ in mitt i 175° varm ugn och grädda i 8–10 min.
JORDGUBBS- OCH PASSIONSFRUKTSSYLT
(2 burkar)
900 g jordgubbar
800 g strösocker (knappt 9 dl)
70 g citronsaft (ca 3/4 dl)
1 vaniljstång
100 g passionsfruktskött (6–7 st)
Beredning: Ansa jordgubbarna. Lägg ner dem, socker, citronsaft och vaniljstång (delad och urskrapad) i en tjockbottnad kastrull tillsammans med en sockertermometer. Koka upp och skumma noga under hela koktiden. Lägg i passionsfrukten när termometern visar 100° och fortsätt koka tills temperaturen är 105°. Låt svalna något. Häll sedan upp på väl rengjorda burkar.
Av CAROLINE DAFGÅRD
Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL