Beef rendang
(6 personer)
1 kg oxbringa med ben, skuren i ca 7×7 cm stora bitar
2 burkar kokosmjölk
3 dl vatten
2 msk fisksås, finns i hyllan med asiatiska livsmedel
4 kaffirlimeblad
1 stjälk citrongräs, delad och krossad med hjälp av baksidan av en kniv
salt och peppar
Currypasta:
1 dl riven kokos
2 röda chilifrukter
1 stor schalottenlök
3 vitlöksklyftor
5 cm galangarot, leta i grönsaksdisken, påminner om och kan ersättas av samma mängd färsk ingefära
5 cm färsk ingefära
2 cm färsk gurkmeja alt 1 tsk torkad malen
1 stjälk citrongräs
4 kaffirlimeblad
1 msk rörsocker
2 msk neutral olja
Till servering:
ris
kokos sambal
KOKOS SAMBAL
1 dl riven kokos
1/2 dl färsk koriander
1 msk fisksås
saft av 1/2 lime
1 tsk rörsocker
1/2 grön chili, hackad
Beredning: Blötlägg kokosflingorna i kallt vatten i 10 min. Sila och lägg över i en skål. Blanda med koriander, fisksås, limesaft, socker och chili. Låt gärna stå och dra i 1 tim före serveringen.
Beredning: Börja med currypastan. Hacka alla ingredienserna grovt och mixa till en pasta i en matberedare tillsammans med socker och olja. Fräs pastan i en tjockbottnad gryta i några minuter. Lägg i köttet och bryn det runtom. Tillsätt kokosmjölk, vatten, fisksås, limeblad och citrongräs. Låt puttra i ca 30 min.
Ställ in i 180° varm ugn och tillaga i ca 2 1/2 tim eller tills köttet är riktigt mört och såsen har reducerats något. Späd med vatten under tiden om såsen blir för tjock. Servera tillsammans med kokt ris och kokos sambal.
AV CAROLINE DAFGÅRD
FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL