Bönsallad med stekt halloumi
BÖNSALLAD MED STEKT HALLOUMI
(4 personer)
300 g haricots verts
300 g vaxbönor
3 solmogna tomater
ca 5 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
4–6 sardeller med kapris
1/2 dl pinjenötter
40 g rucolasallad
1/2 dl olivolja
salt och peppar
ev torkad chili
Till servering:
200 g halloumi
Beredning: Koka haricots verts och vaxbönor var för sig i lättsaltat vatten. Haricots verts i ca 5 min och vaxbönorna något längre. Klyfta tomaterna, kärna ur och skär bort skalet med en vass kniv. Finstrimla purjon och finhacka vitlöken och sardellerna. Rosta pinjenötterna i torr panna. Blanda de varma bönorna med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lite torkad chili sätter bra sting åt salladen. Skär osten i 1/2–1 cm tjocka skivor och vänd dem i olivolja. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och stek dem gyllenbruna på båda sidor i varm stekpanna. Servera till salladen.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE