Chefredaktören tipsar: Bra budgetbubbel till nyår!
Det är något speciellt med champagne. Ett glas av denna ädla dryck ger glans till festen. Champagne hör nyårsafton till. Jag brukar själv starta med en minst tio år gammal årgångschampagne, i köket när vi lagar maten.
Sen vill jag gärna fortsätta med bubbel. Men det behöver inte vara från Champagne. Här är fem favoriter, tre champagner under 300 kronor flaskan och två riktigt bra bubblande alternativ.
En riktig bubblare
Pongrácz
Nr 7628
119 kr
Sydafrika, Western Cape
Detta är ett vin i 100% balans. Man har använt klassiska Champagnedruvor: Chardonnay och Pinot Noir. Vinet är framställt enligt Cap Cassique-metoden, vilket är samma tillvägagångssätt som i Champagne. Det märks – både doft, smak och mousse är så champagnelika de kan bli. Ett riktigt bra bubbel till nyårsfesten.
Ekologisk elegans
Nr 7520
149 kr
Frankrike, Alsace
Här har vi 100% chardonnay och det känns i doften: frisk med en hint av smörkola. Det är ett elegant vin som inte sticker iväg åt något håll. Fungerar alldeles utmärkt för en nyårsskål! Även detta vin är framställt enligt champagnemetoden. Vingården Domaine Ferand Engel är en ekologiskt producent som jobbar biodynamiskt.
En svensk favorit
André Clouet Grande Réserve
Nr 7686
299 kr
Frankrike, Champagne
Sveriges mest sålda champagne har sin självklara plats i nyårsbubbellistan. Man blir aldrig besviken på denna champagne. Smakrikt med precis välavvägd ton av grape. Fina bubblor och smak som dröjer sig kvar ett tag. Fungerar väldigt bra som måltidsdryck, tycker jag, som gärna dricker bubbel rakt igenom nyårsmenyn.
Gyllene bubblor
Guldkula Premier Cru
Nr 73077
299 kr
Frankrike, Champagne
Här har världens främste Champagnekännare, Richard Juhlin, haft ett finger med i spelet – och det känns. Ett friskt och superelegant vin med all champagneglamour man kan önska. Även färgen har en extra solig gul nyans.
Bubbel i total balans
Palmer & Co Brut Reserve
Nr 7372
289 kr
Frankrike, Champagne
Palmer & Co är ett kooperativ som har funnits sedan mitten av 1900- talet. Idag är det cirka 300 odlare i kooperativet. Dessa odlare kan verkligen göra Champagne. Ett bubbel i total balans. Friskt, smakrikt och generöst. Det är bara att njuta.