ChokladCheesecake
Denna ChokladCheesecake är saftig, ljuvlig och väldigt mäktig – På ett bra sätt. Dock bör jag varna er för att det är svårt att sluta äta den när man väl börjat 😉
Det hela startade med att jag ville testa att göra en cheesecake med en liten twist. Alltså inte en traditionell chokladcheesecake, men mer om det lite senare. Det blev ett väldigt lyckat experiment och cheesecaken försvann på bara några minuter, eller ja nästan. Det kan ha tagit runt 10 minuter för alla att äta upp och ta sig en till bit. Var tur att jag gjorde två stycken för de är inte så stora (15cm). Dock bör en räcka till 4-6 personer om inte alla vill ha två bitar dvs
För att göra cheesecaken ännu svårare att motstå toppade jag den med Dulce de Leche (kolakräm) och chokladganache.
Efter att ha smakat en liten bit insåg jag att något definitivt saknades – Grädde. Vaniljglass skulle också fungera jättebra om du inte gillar grädde eller ifall du rent av är mer en glassmänniska.
Mycket bättre men det var fortfarande något som saknades…
…Chilinötter. Ja, nu så – perfekt!
Det är för övrigt chilinötter som är i botten och på sidorna.
Smakerna av choklad, kola och chili är riktigt gott och ger cheesecaken lite hetta och salthet. Blev helt klart den godaste chokladcheesecaken jag ätit och den riktigt smälter i munnen (ja förutom nötterna på toppen då ). Att använda nötter istället för exempelvis digestive är absolut något jag kommer göra många gånger framöver – I loved it! ♥
Gillar du inte chilinötter så kan du byta ut dessa mot några andra nötter du tycker om.
Chokladcheesecake med Dulce de Leche & Chilinötter
Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm
300 g chilinötter
75 g smör
1 dl socker
150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)
2 st ägg
400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)
2 dl gräddfil
- Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.
- Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.
- Smält smöret och blanda med chilinötterna.
- Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant. Se till att trycka upp degen på kanterna också.
- Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
- Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
- Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.
- Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.
- Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.
- Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet). Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min. Gräddtiden är lite beroende på form. Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.
- Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet (ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen. Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.
Kolakräm / Dulce de Leche
ca 400g Dulce de Leche /Karemelliserad mjölk (färdig eller egengjord)
Om du gör egen dulce de leche
- Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.
- Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.
- Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.
- Låt burken svalna något innan du öppnar den.
ChokladGanache
Receptet räcker till att täcka två cheesecakes a 15cm.
200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
1 dl grädde
25 g smör
- Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme. Rör om då och då.
- Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.
- Låt svalna något innan du använder det.
Tips 1: Skippa grädden för en tjockare chokladkräm. Smält då chokladen i ett vattenbad tillsammans med smöret.
Tips 2: Skippa smöret och öka grädden till 2 dl för en fluffigare chokladmousse. Värm då upp grädden och häll över den hackade chokladen. Låt stå någon minut innan du rör om. Rör tills du har en slät smet. Ställ i kylen minst 6 timmar (den ska vara kallt rakt igenom) och vispa sedan upp som grädde. Passar perfekt i tårtor som fyllning eller i glas med lite bär som efterrätt.
Dekoration
3 dl vispad grädde
Chilinötter
- Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt. Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.
- Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde i olika lager. Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden, om du inte vill ha den extra kladdig dvs.
- Strö över chilinötter
- Ät och njut! ♥
Avslutar med ett par bilder från själva görandet av cheesecaken. Bilderna är ifrån Sockerrus på Instagram.
Ha en härlig dag!
Kram, Lisa