Citrontarte med frukt och färska bär
(ca 12 bitar)
Mördeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
saft av 3 citroner
11/2 dl strösocker
11/2 dl vispgrädde
Till servering:
säsongens bär eller frukter
Beredning: Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen och tryck ut den tunt i en pajform, ca 26 cm i diam. Ställ in i frysen i ca 20 min.
Ta ut formen ur frysen, ställ in den direkt i 225° varm ugn och förgrädda pajskalet i ca 3 min. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och sila ner den i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen 20–30 min. Fyllningen ska precis bara stanna, så kolla lite extra noga mot slutet. Låt tarten kallna. Servera i små tårtbitar tillsammans med färska bär och frukter.
Först publicerat i Femina nummer 2 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM Foto PETER KAM.