Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

Crème brûlée med frukter

22 apr, 2010
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
fem0810-144-FREDAG

(4 personer)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 citron
ca 1 dl råsocker

Frukter:
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
2–3 plommon
1/4 ananas
ev 1 dl färska vinbär

Beredning:

Koka upp grädde med mjölk och socker. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner gräddmjölken. Tillsätt vaniljsocker och citronskal. Häll smeten i portionsformar och ställ in i 100° varm ugn. Baka i ca 1 tim. Ta ut formarna och låt svalna i kyl. Så här långt kan man förbereda dagen innan. Koka upp vatten och socker till frukterna. Låt svalna. Skala och skär frukterna i små tärningar och blanda ner i den avsvalnade sockerlagen.

Före serveringen:

Sätt ugnen på grill och full värme. Strö ett jämnt lager råsocker i formarna och ställ in i ugnen så nära grillelementet som möjligt. Ta ut formarna ur ugnen när sockret börjar att få lite färg. Eller bränn av med gasolbrännare genom att först strö ett tunt lager av råsocker och sedan bränna av. Strö på ett nytt tunt sockerlager och bränn av. Sockret ska vara brunt men inte bränt. Servera genast tillsammans med frukterna.

Annons