Crème brûlée med frukter
(4 personer)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 citron
ca 1 dl råsocker
Frukter:
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
2–3 plommon
1/4 ananas
ev 1 dl färska vinbär
Beredning:
Koka upp grädde med mjölk och socker. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner gräddmjölken. Tillsätt vaniljsocker och citronskal. Häll smeten i portionsformar och ställ in i 100° varm ugn. Baka i ca 1 tim. Ta ut formarna och låt svalna i kyl. Så här långt kan man förbereda dagen innan. Koka upp vatten och socker till frukterna. Låt svalna. Skala och skär frukterna i små tärningar och blanda ner i den avsvalnade sockerlagen.
Före serveringen:
Sätt ugnen på grill och full värme. Strö ett jämnt lager råsocker i formarna och ställ in i ugnen så nära grillelementet som möjligt. Ta ut formarna ur ugnen när sockret börjar att få lite färg. Eller bränn av med gasolbrännare genom att först strö ett tunt lager av råsocker och sedan bränna av. Strö på ett nytt tunt sockerlager och bränn av. Sockret ska vara brunt men inte bränt. Servera genast tillsammans med frukterna.