Currant(ly) (g)in isolation är årets sommardrink 2020
Med hela 43% av folkets röster, blandade hemmamixaren Henrik Söderström hem tävlingen Sommardrink 2020. Det svenskarna helst vill ha i glaset i sommar är en frisk blandning av smaker från röda vinbär, hallon, gin och Aperol. Sommardrinken går under det fyndiga namnet Currant(ly) (g)in isolation.
Det vinnande receptet är inspirerat av Henrik Söderströms egna barndoms somrar i Norrland.
– Sommar för mig är hallon och röda vinbär, smaker som påminner mig om när jag som liten vandrade runt och njöt av bären på ängarna, och i trädgården i mitt föräldrahem i Obbola, utanför Umeå, säger han.
Till Schweppes årliga tävling Sommardrink, skickar hemmamixare från hela landet in sina bästa recept. Men bara fem av dessa väljs ut av en expertjury som sedan röstas fram av folket via drinkgeneratorn.se.
Sedan 8 år tillbaka har Henrik överraskat sin familj på fredagskvällarna med något nytt och gott i glaset. Men efter att ha kammat hem vinsten i den prestigefyllda drinktävlingen startade han Instagramkontot @Bistrohybris i syfte att dela med sig av sina smakfulla recept till omvärlden.
Mixa vinnaren, en given succé på sommarfesten!
Currant(ly) (g)in isolation
Glas: större vinglas
Ingredienser
Is, Färska hallon, 5 cl Whitley Neill Gin, 2,5 cl halloninfuserad Aperol, 3 cl färskpressad citronjuice, 2 cl sockerlag på röda vinbär, 1 sked lime & myntagranité, 10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime
Gör så här
Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.
3 tips som gör din drink oslagbar
Henrik Söderström delar med sig av sina tre bästa tips som får din drink att sticka ut.
- Smaksätt drinken med hemmagjord syrup
Att göra syrup är enklare än du tror, och det är till skillnad mot att köpa likörer, ett billigt knep för att få till oändliga smakvariationer. Dessutom passar en syrup perfekt också till alkoholfria drinkar.
Gör så här:
Placera hälften delar socker och hälften delar vatten i en kastrull tillsammans med något som du gillar smaken på. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och låt puttra till den konsistens som du vill ha. Sila ur din valda ingrediens. Syrupen är nu klar och bör förvaras kylt. Två av Henriks favoritingredienser till syrup är ingefära och fläder. Ett isfyllt glas med syrup på ingefära, färskpressad limejuice och Schweppes tonic, är till exempel väldigt läskande en varm dag, menar han.
- Servera i udda loppisfyndade glas
Att servera drinkar i en variation av loppisfyndade glas är ett life-hack av rang. Det ger en mer personlig upplevelse, man slipper ta miste på ur vems glas man dricker, det är snällt mot miljön, och det är inte hela världen om ett glas råkar gå i kras!
- Ladda upp med is i frysen
Beroende på glas och tillfälle är olika storlekar på isen att föredra. Ibland behövs ett riktigt isberg i glaset, medan det en annan gång är iskross som gör sig bäst i drinken. Varför inte ägna två minuter åt att frysa in vatten i olika former, och på så sätt skapa din egen is-buffé i frysfacket?
Foto: Eric Karlsson
Källa: Schweppes
LÄS MER:
Nu kommer en gin med smak av midsommar och blommor
Quiz: Kan du ingredienserna i de här 10 klassiska drinkarna?