De läckra primörerna som är i säsong just nu
Nu är det dags att lägga de rejäla rotsakerna åt sidan och njuta av vårens alla härliga primörer. Varsam tillagning gör sig bäst när råvarorna är färska och späda. Njut av dem som de är eller ta hjälp av milda kryddor för att lyfta smakerna.
Här är råvarorna som är i säsong just nu:
1. Sparris – vit och grön
En riktigt härlig primör du bör frossa i just nu. Går att variera i oändlighet: Grilla snabbt och toppa med citron, parmesan och en god olivolja, ha i en omelett, gör sparrissoppa eller ät rå som krispigt element i din sallad.
2. Rädisor
Äntligen är denna lilla primör i säsong. Skiva tunt och toppa din macka med eller stek snabbt för att sedan slunga i lite brynt smör och ha som tillbehör.
3. Färskpotatis
Nu gör snart färskpotatisen entré i våra matbutiker. Goda att koka i rikligt med dill och äta som de är, men prova att rosta i ugn och sedan toppa med riven parmesan. Eller i en potatissallad med övriga primörer på den här listan.
4. Ramslök
Brukar beskrivas som en mildare variant av vitlök. Gott att toppa en pizza med eller göra pesto på. Lite ramslök lyfter faktiskt de flesta rätter, prova! Växer vilt men går också att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.
5. Kirskål och nässlor
Ta en titt bland ogräset i din trädgård. Står där nässlor eller kirskål så passa på att plocka och gör en god soppa, paj eller ha i din sallad. Dessa ogräs är fullproppade av nyttigheter och bör tas till vara på.
6. Gräslök
Har du en planta i trädgården är den nog i full prakt nu. Perfekt till silltallriken eller i ett kryddsmör till grillningen.
7. Rabarber
Till desserter just nu bör du tänka rabarber. I en paj, som en kall soppa eller kräm eller varför inte baka av med lite smör och servera med kaksmulor och god en vaniljglass. Så gott och enkelt.
8. Lök
Äntligen finns färsk lök i affären. Mild och god att ha som topping på mackan eller salladen. Släng på grillen och låt det yttersta lagret brännas, så inkromet extra sött. Och använd hela blasten då den är lika god.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.