Fläskfilé med rotfruktspytt
(4 personer)
ca 800 g fläskfilé
smör till stekning
1/2 dl hackad gul lök
2 msk bruna senapsfrön
1 msk dijonsenap
Pytt (sammanlagt ca 700 g rotfrukter):
2 sötpotatisar
2 morötter
2 gula lökar, gärna färska
1 palsternacka
olivolja till stekning
salt och peppar
1 msk rivet citronskal
1 dl grovhackad persilja
Till servering:
senap
HP-sås
yoghurt
majonnäs
Beredning: Putsa filén fri från ev hinnor och fett. Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Ansa och skala rotfrukterna, skär alla i lika stora bitar. Hetta upp ett par msk olja i en stekpanna och stek rotfrukterna tills de börjar mjukna och få lite färg. Salta och peppra och blanda ner citronskal och persilja. Ställ åt sidan och håll pytten varm.
Hetta upp en klick smör i pannan och stek köttet så det får en fin stekyta. Salta och peppra och blanda ner finhackad lök, senapsfrön och en klick dijonsenap. Rör om. Fös fläsket till den ena sidan och lägg i rotgrönsakerna vid sidan om och servera direkt från pannan. Servera med tillbehören i olika små skålar.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM