Frankfurterkorv med snabb surkål
(4 personer)
4 frankfurterkorvar eller annan favoritkorv
4 korvbröd, gärna av surdeg
1 dl grov fransk senap
1/2 dl crème fraiche
Surkål:
ca 300 g spetskål
1 gul lök
2 morötter, gärna i olika färg
1 msk senapsfrön
1 tsk hel kummin
3 dl vatten
3/4 dl ättiksprit, 12 %
2–3 msk strösocker
2–3 msk rapsolja
1 dl grovt hackad persilja
salt och malen vitpeppar
Beredning: Skiva kålen supertunt, gärna med en mandolin. Skiva lök och morötter. Lägg det skivade i en bunke och blanda med senapsfrön och kummin. Koka upp vattnet med ättiksprit och socker. Häll det kokande vattnet över kålen och låt stå och dra i ca 20 min.
Ta upp det skivade och låt det rinna av. Lägg över i en skål och blanda ner lite rapsolja och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp bröden och värm dem i ugnen. Grilla eller stek korvarna och lägg dem i bröden och servera tillsammans med senapen som blandats med crème fraiche. Lägg upp surkålen bredvid.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM