Frittata med svamp
(4 personer)
200 g kokt potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad basilika
5 ägg
1 dl grädde
2 dl riven pecorino, hård, lagrad fårost
salt och peppar
1/2 dl olivolja till stekning
150 g karljohanssvamp
smör till stekning
Till servering
en fräsch sallad och lite gott bröd
Beredning: Skär potatisen i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Blanda persilja, basilika, ägg, grädde och riven ost i en skål. Krydda med malen svartpeppar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen tills den har färg i kanterna. Salta och peppra. Blanda ner lök och vitlök och fräs i någon minut under omrörning. Häll på äggsmeten och stek under försiktig omrörning. Rör i botten så att det inte bränner vid. Ställ in pannan i 125° varm ugn och efterstek i ca 15 min. Ansa under tiden svampen och skär den i bitar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek svampen försiktigt under omrörning i 4–5 min. Salta och peppra. Ta ut frittatan ur ugnen och fördela svampen ovanpå.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM