Glammiga och lyxiga julcocktails signerade Emil Hed
Julkryddor, sockerlag med grötris och saffransgrädde – finns det bättre sätt att få julstämning i cocktailglaset? Inte enligt bartendern Emil Hed. Tidigare i år representerade han Sverige i den internationella bartendertävlingen World Class och när han inte tävlar serverar han innovativa drinkar i Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Emil Hed jobbar mycket med hållbarhet och nordiska smaker, gärna sådant han själv har plockat i skogen. Och hela tiden håller han ett öga på vad som händer i köket.
– Kockar är min största inspirationskälla. Köken ligger ofta flera år före oss när det gäller innovation, säger han.
Och nu ska det dofta julmys från drinkarna. Emil Hed ger oss sina tre bästa julcocktails – en varm och två kalla.
Charles D
Du behöver:
50 ml Talisker, whisky
20 ml pepparkakssirap
varmt vatten
saffransgrädde
Pepparkakssirap:
2 dl vatten
2 dl brunt socker
3 kanelstänger
kryddnejlika
små bitar av ingefära (2×2 cm)
skal av 1⁄4 apelsin
Koka upp och låt svalna innan du silar av
Gör så här: Blanda Talisker, pepparkakssirap och varmt vatten i en värmebeständig kopp. Rör om försiktigt. Placera lite lätt piskad saffransgrädde på toppen.
Goa nisse
Du behöver:
40 ml Zacapa 23, rom
10 ml Fino Sherry
20 ml rissockerlag
Rissockerlag:
3 delar vatten
3 delar socker
1 del grötris
Värm upp tills sockret smält och låt det svalna innan du silar av.
Gör så här: Kombinera alla ingredienser i ett glas eller en skål med mycket is. Rör om.
Divination
Du behöver:
35 ml Singleton, whisky
20 ml portvin
10 ml Campari
20 ml kaffesocker
20 ml lime
äppelcider
Kaffesocker:
1 del kaffe
1 del socker
Gör så här: Kombinera alla ingredienser, utom äppelcider, i ett glas eller en skål med mycket is. Rör om. Toppa med äppelcider.
Foto: Pressbild