Gör din egen goda müsli
Havre och linfrö håller magen på humör och en näve bär är egentligen kronan på verket i de flesta müslisorter. (Nyponmjöl är mycket rikt på antioxidanter och kan strös rakt ner i filen, om du inte tycker om müsli.)
2 dl rågflingor
2 dl havregryn
2 dl hirsflingor
1 dl solrosfrön
2–3 dl cornflakes
1 dl hela linfrön
1 dl russin
½ dl nyponmjöl
½ dl pistaschnötter
färska bär efter smak
Beredning: Värm ugnen till 150°. Blanda samman rågflingor, havregryn, hirs och solrosfrön. Häll dem i en långpanna och rosta i ca 25 min. Rör om då och då. Blanda samman cornflakes, linfrön, russin, nyponmjöl och pistaschnötter. Rör ner det i den rostade blandningen. Förvara i burk.
Den här varianten kan du ta med dig några nävar av om du ska ut på långpromenad eller varför inte som godis på kvällen? Men visst passar den i en len yoghurt till söndagsbrunchen och då kan du med fördel hacka bitarna lite mindre.
1 dl torkad ananas
50 g mörk choklad
1 dl cashewnötter
1 dl pekannötter
½–1 dl russin
1 dl kokoschips (finns i välsorterade mataffärer)
Hacka choklad och nötter i så stora bitar du vill ha och blanda samman allt.
Torkad frukt ger en naturlig sötma och rostad med lite honung blir müslin så där fint knaprig.
6 dl havregryn
2 dl havrekli
1 dl solrosfrön
½ dl cashewnötter
½ dl mandel
½ dl vatten
3 msk flytande honung
4 msk rapsolja
4 dl puffat ris
1–2 dl torkad frukt, gärna aprikoser och ananas
Beredning: Värm ugnen till 200°. Blanda havregryn, havrekli och solrosfrön. Tillsätt hackade cashewnötter och hackad mandel. Värm vattnet i en gryta och lös upp honungen i det. Häll i oljan i grytan. Blanda samman allt och häll upp i en långpanna (se till så du inte har stora klumpar). Rosta i ugnen cirka 15–20 min tills müslin är torr, men inte för mörk. Rör om då och då. Tillsätt puffat ris och den torkade frukten i småbitar.
Jagar du lågt GI-värde så satsa på det här!
2 dl quinoapuffar eller flingor
1 dl dinkelflingor
½ dl solroskärnor
½ dl valnötter
½ dl mandel
4 fikon
½ msk kanel
Beredning: Rosta mandel och solroskärnor i en tjockbottnad stekpanna. Hacka valnötter och fikon grovt. Blanda samman allt.
Bitar av knäcke och milda, nyttiga gojibär gör snabbt det här till barnens favorit. Håll koll så du inte bränner farinsockret medan du rostar, eller strunta i sockret helt om du vill göra blandningen mindre söt.
1 dl mandel
1 dl vetegroddar
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 dl bananchips
1 dl torkade gojibär (eller tranbär)
½ dl farinsocker
2½ dl fullkornsknäcke i småbitar
Beredning: Rosta nötterna 5 min i en tjockbottnad stekpanna på medelhög värme. Rör om ofta. Tillsätt vetegroddar, solrosfrön, kokos, bananchips och bär och rosta ytterligare ca 8 min. Rör ofta. Rör ner farinsocker och knäckebröd, rosta ett par min till. Låt kallna innan du häller upp müslin på burk.
Publicerades först i Femina nummer 4 2012.
Av KATARINA DANIELSSON
Foto HELÉNE LINSJÖ