Gräddkola med öl – perfekt för det vuxna påskägget!
Lagom till påsken har Pärlans Konfektyr, kända för sina goda kolor, tagit fram en gräddkola smaksatt med öl. Receptet till kolan, som fått namnet ”Prima Påskköla”, innehåller Eriksberg Påsköl, vars toner av kaffe, choklad och apelsin ger kolan en knäckig och maltig smak.
Läs även Friterat tunnbröd med löjrom och picklad rödlök
Kolan finns tillfälligt att köpa hos Pärlans Konfektyr på Nytorgsgatan 38 i Stockholm. En ask med 5 stycken kolor kostar 50 kr, men den som vill kan även testa att göra kolan hemma.
Prima Påskköla
Ingredienser:
80 g ekologiskt smör
2 dl ekologisk grädde
1⁄2 tsk havssalt
1 krm kakaopulver
rivet skal från 1⁄4 apelsin
1/2 dl bryggkaffe
5 dl Eriksbergs Påsköl
170 g glykossirap
250 g strösocker
1⁄2 dl kakaobitar
Gör så här:
Häll ölen i en panna och reducera vätskan till ca 25 %. Ställ åt sidan.
Värm upp grädde, smör, salt, kakao, kaffe och apelsinzest på låg värme i en vanlig
kastrull.
Samtidigt gör du en karamellsmet av socker och glykossirap i en större tjockbottnad
kastrull. Koka upp till ca 170°C, färgen ska vara ljust bärnstensfärgad.
Ta av kastrullen med karamellen och blanda försiktigt ned både gräddblandningen och
den reducerade ölen. Sätt tillbaka kastrullen på mellanvärme och koka upp till ca
123°C. Gör gärna ett kulprov för att avgöra när kolan är klar.
Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper. Strö över små kakaobitar som
garnering.
Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär upp i lämpliga bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt.
Recept: Nataly Jara, Pärlans Konfektyr
Denna artikel är ursprungligen publicerad på ELLE Mat&Vin
Läs även Bananglass med lakritskolasås