Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Gräddkola med öl – perfekt för det vuxna påskägget!

06 apr, 2017
AvIda Gustafsson
I samband med att Eriksberg lanserar sin nya påsköl har de även tagit fram en kola smaksatt med öl i samarbete med Pärlans Konfektyr. Här är receptet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lagom till påsken har Pärlans Konfektyr, kända för sina goda kolor, tagit fram en gräddkola smaksatt med öl. Receptet till kolan, som fått namnet ”Prima Påskköla”, innehåller Eriksberg Påsköl, vars toner av kaffe, choklad och apelsin ger kolan en knäckig och maltig smak.

Läs även Friterat tunnbröd med löjrom och picklad rödlök

Kolan finns tillfälligt att köpa hos Pärlans Konfektyr på Nytorgsgatan 38 i Stockholm. En ask med 5 stycken kolor kostar 50 kr, men den som vill kan även testa att göra kolan hemma.

Prima Påskköla

Ingredienser:

80 g ekologiskt smör

2 dl ekologisk grädde

1⁄2 tsk havssalt

1 krm kakaopulver

rivet skal från 1⁄4 apelsin

1/2 dl bryggkaffe

5 dl Eriksbergs Påsköl

170 g glykossirap

250 g strösocker

1⁄2 dl kakaobitar

Gör så här:

Häll ölen i en panna och reducera vätskan till ca 25 %. Ställ åt sidan.

Värm upp grädde, smör, salt, kakao, kaffe och apelsinzest på låg värme i en vanlig

kastrull.

Annons

Samtidigt gör du en karamellsmet av socker och glykossirap i en större tjockbottnad

kastrull. Koka upp till ca 170°C, färgen ska vara ljust bärnstensfärgad.

Ta av kastrullen med karamellen och blanda försiktigt ned både gräddblandningen och

den reducerade ölen. Sätt tillbaka kastrullen på mellanvärme och koka upp till ca

123°C. Gör gärna ett kulprov för att avgöra när kolan är klar.

Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper. Strö över små kakaobitar som

garnering.

Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär upp i lämpliga bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt.

Recept: Nataly Jara, Pärlans Konfektyr

Denna artikel är ursprungligen publicerad på ELLE Mat&Vin

Läs även Bananglass med lakritskolasås

Annons