Hamburgare med het sås och potatissticks
(4 personer)
700 g malet nötkött
2 msk dijonsenap
1 dl grädde
salt
peppar
1 paket bacon
4 ciabatta eller hamburgerbröd
1 gul lök i tunna skivor
2 tomater i skivor
Sås:
2 dl crème fraiche
1 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
Potatis:
ca 8 medelstora potatisar
rapsolja till stekning
Beredning: Blanda köttet med senap och grädde. Forma till hamburgare, salta och peppra. Skala och skär potatisen i pommesstorlek. Stek potatisen mjuk i olja. Salta och peppra. Blanda crème fraiche med ost, pressad vitlök och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Grilla eller rosta bröden. Grilla eller stek hamburgarna, 2–3 min på var sida. Fördela hamburgare, lök, tomater, bacon och sås på bröden och servera med potatisen.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM