Hemlagad ketchup
(1 flaska)
500 g kvisttomater, delade på mitten
olivolja
salt och peppar
1 schalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk tomatpuré
1 msk brun farin
2 msk rödvinsvinäger
Beredning: Lägg de delade tomaterna med snittytan upp på en plåt. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Ställ in i 100° varm ugn och baka i ca 4 tim.
Ta ut och låt svalna något, dra sedan bort skalen och släng dem.
Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök utan att bryna. Tillsätt de rostade och skalade tomaterna, tomatpuré, brun farin samt rödvinsvinäger. Låt puttra utan lock i ca 15 min.
Mixa till en slät ketchup och smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjord flaska. Förvara svalt så håller ketchupen i en eller två veckor.
Av CAROLINE DAFGÅRD
Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL