Hitta rätt olja
EN GYLLENE REGEL
Varmpressade oljor kan hettas upp utan att förstöras. De går alltså bra att använda till stekning och fritering. Kallpressade oljor passar bäst till dressingar och som smaksättare.
GODAST
De så att säga ”bästa” oljorna är de kallpressade. De är utan tillsatser och har en hög smak som sätter en härlig prägel på matlagningen.
NYTTIGT
Vegetabiliska oljor, det vill säga de som pressas ur frön och frukter, innehåller fleromättade fetter och är därmed nyttigare än till exempel smör, ister och kokosfett som innehåller mättat fett.
NEUTRALA
• druvkärneolja
• majsolja
• rapsolja
• solrosolja
• matolja, som är en blandning av olika oljor
KARATÄRISTISKA
• olivolja
• jordnötsolja
• sesamolja
• valnötsolja
TILL STEKNING & FRITERING
De ska vara varmpressade, så att de tål höga temperaturer.
• solrosolja
• majsolja
• sojaolja
• rapsolja
• matolja
• druvkärneolja
• olivolja
SMAKSÄTTARE
Till salladen:
• olivolja
• hasselnötsolja
• valnötsolja
Till asiatiska rätter:
• sesamolja, det räcker med några droppar
• jordnötsolja
MAJONNÄS
Till majonnäs ska man använda en så neutral olja som möjligt, till exempel varmpressad rapsolja. Om man önskar går det bra att smaksätta majonnäsen i efterhand med några droppar av annan olja.
TIPS!
Givetvis har olika oljor olika användningsområden och olika smak. Men för att hitta den ultimata oljan måste du pröva dig fram till vilken
som passar just dig och din smak bäst.
Foto Colourbox