Icas nya miljösatsning – slopar alla engångsartiklar i plast
Icas kommande miljösatsning är att ta bort alla engångsartiklar i plast till år 2020. Nästa steg i planen är att samtliga förpackningar ska vara återanvändbara 2022 och gjorda av återvunnen plast, eller en helt fossilfri råvara 2030. Ännu ett steg i den långsiktiga planen är att utöka antalet pantförpackningar och inkludera bland annat juice- och saftflaskor, enligt rapporter från TT.
”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling”, skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör Ica Gruppen, i ett pressmeddelande.
Saftflaskor och plastpåsar pantas
Ica är dock inte den enda svenska matvarukedjan som tagit ett kliv ifrån överflödigt plast i branschen. Lidl avser, även de, att avsluta sin försäljning av engångsartiklar i plast till 2020. Coop har fasat ut plastpåsar som bestod av oljebaserad råvara. På Hemköp kan man panta sina redan inhandlade plastpåsar i utvalda butiker sedan 2017, enligt rapporter från Kit.
Det har skett ett påtagligt skifte i medvetenheten kring den utbredda plastkonsumtionen och dess negativa effekter på miljön. Hela 76 procent av svenska folket anser att plast i haven är ett stort problem. Det visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent beställt och presenterar i Skräprapporten.
Sju av tio skräpföremål på svenska stränder är plast
Och oron tycks vara berättigad. Skräprapporten visar även att sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. En ökning på elva procent från de två tidigare åren.
– Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent på deras hemsida.
Läs även:
Turister varnas: grekiska paradisön är ett ”hot mot din hälsa”
8 vardagsprodukter du bör sluta använda direkt
5 små saker som gör skillnad för miljön
Så städar du mer miljövänligt
Artikeln publicerades först på Året Runt.
Foto: ICA