Julia Tuvessons vegetariska köttbullar
Julia Tuvessons cheddarbollar – recept
Cirka 24 små bollar
2 dl solrosfrön, rostade
2 dl riven lagrad cheddarost
1/2 finriven gul lök
1/2 finrivet grönt äpple, skalat och urkärnat
2 msk färskost (t ex Philadelphia)
2-3 tsk grovkornig, skånsk senap
1-1,5 dl ströbröd
2 ägg
salt + svartpeppar
2 krm kryddpeppar
smör till stekning
Gör så här
1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tillsammans med kryddpeppar och salt tills de börjar få lite färg. Mixa solroskärnorna grovt med en stavmixer tills du har ett ganska finmalet mjöl. Krama ur så mycket vätska du kan från äpplet och blanda med solroskärnorna.
2. Vänd i riven ost, riven lök, färskost och senap. Blanda i de båda äggen och rör runt. Ha i ströbröd, lite i taget, tills du har en smidig och formbar smet. Salta och peppra. Ställ i kylen i cirka 15 minuter.
3. Ta ut och forma till 25 små bollar med lätt fuktiga händer. Ha eventuellt i mer ströbröd om du tycker att smeten fortfarande är för lös för att forma till bollar.
4. Stek i omgångar i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta och gyllenbruna runt om.
OBS! Låt gärna cheddarbollarna vila innan du serverar dem.
Julia Tuvesson är en svensk kock och kokboksförfattare till boken Plåtmat: grönt i en långpanna. Känns kanske mest igen genom hennes Instagramkonto @tuvessonskan och sin hemsida tuvessonskan.se.