Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Kaka till kaffet

19 jun, 2011
AvFemina
bakingredienser: smör, ägg, mjöl och bakform
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

KARDEMUMMAKAKA MED ­SOLROSFRÖN

En ganska matig kaka med härligt knaprig skorpa. Receptet är hämtat ur Systrarna Voltaires mat (Byggförlaget 1996).
3 ägg
3 dl strösocker
75 g smör
11/2 dl mjölk
41/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk grovmalen kardemumma
2 dl solrosfrön
Beredning: Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt koka upp. Vänd ner i äggvispet. Rör ner mjöl och bakpulver blandat. Vispa smeten slät. Rör ner kardemumma och solrosfrön. Häll smeten i en smörad, bröad form, gärna en med hål i mitten. Grädda i 175° varm ugn i ca 40 min.

RABARBERPAJ

Lätt som en plätt och inget kladd. Ingen smalkaka precis, men väldigt god.

(8 personer)
10 stjälkar rabarber, ca 1,2 kg
2+1 dl strösocker
3–4 msk potatismjöl
ev rivet skal av 1/2 citron
300 g smör
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
Till servering:

vaniljsås, glass eller lättvispad grädde
Beredning: Ansa och skär rabarbern i 2–3 cm långa bitar. Lägg ut i en ugnsfast form, 30×20 cm. Blanda 2 dl socker med potatismjöl och ev rivet citronskal. Fördela över rabarbern.

Annons

Smält smöret och blanda med 1 dl socker, mjöl och havregryn. Fördela smeten över rabarbern. Grädda i 200° varm ugn i ca 35 min. Godast ljummen.

STENTORPS ­CHOKLADKAKA
3 dl strösocker
21/2 dl vetemjöl, 150 g
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
150 g smält smör
2 ägg
11/2 dl hett vatten
Beredning: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner det avsvalnade smöret och äggen. Rör ner det heta vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 1½ liter). Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 40 min. Klart!

CITRONPAJ

Alltid ett säkert kort.

(12–14 bitar)
125 g smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
saft och skal av 1 citron
Till garnering:

florsocker
Beredning: Smält smöret på låg värme. Rör ner socker, mjöl och äggula. Vänd ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam. Förvara i kylen i ca 30 min.

Annons

Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Strö över mjölet och vispa in noga. Tillsätt grädde och rivet skal och saft av citron. Blanda väl. Fyll pajskalet med smeten och grädda i nedre delen av 200° varm ugn tills fyllningen stannat, ca 30 min. Låt svalna i formen. Pudra florsocker över före serveringen.

Annons