Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Kaka till kaffet

19 jun, 2011
AvFemina
bakingredienser: smör, ägg, mjöl och bakform
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

KARDEMUMMAKAKA MED ­SOLROSFRÖN

En ganska matig kaka med härligt knaprig skorpa. Receptet är hämtat ur Systrarna Voltaires mat (Byggförlaget 1996).
3 ägg
3 dl strösocker
75 g smör
11/2 dl mjölk
41/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk grovmalen kardemumma
2 dl solrosfrön
Beredning: Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt koka upp. Vänd ner i äggvispet. Rör ner mjöl och bakpulver blandat. Vispa smeten slät. Rör ner kardemumma och solrosfrön. Häll smeten i en smörad, bröad form, gärna en med hål i mitten. Grädda i 175° varm ugn i ca 40 min.

RABARBERPAJ

Lätt som en plätt och inget kladd. Ingen smalkaka precis, men väldigt god.

(8 personer)
10 stjälkar rabarber, ca 1,2 kg
2+1 dl strösocker
3–4 msk potatismjöl
ev rivet skal av 1/2 citron
300 g smör
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
Till servering:

vaniljsås, glass eller lättvispad grädde
Beredning: Ansa och skär rabarbern i 2–3 cm långa bitar. Lägg ut i en ugnsfast form, 30×20 cm. Blanda 2 dl socker med potatismjöl och ev rivet citronskal. Fördela över rabarbern.

Annons

Smält smöret och blanda med 1 dl socker, mjöl och havregryn. Fördela smeten över rabarbern. Grädda i 200° varm ugn i ca 35 min. Godast ljummen.

STENTORPS ­CHOKLADKAKA
3 dl strösocker
21/2 dl vetemjöl, 150 g
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
150 g smält smör
2 ägg
11/2 dl hett vatten
Beredning: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner det avsvalnade smöret och äggen. Rör ner det heta vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 1½ liter). Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 40 min. Klart!

CITRONPAJ

Alltid ett säkert kort.

(12–14 bitar)
125 g smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
saft och skal av 1 citron
Till garnering:

florsocker
Beredning: Smält smöret på låg värme. Rör ner socker, mjöl och äggula. Vänd ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam. Förvara i kylen i ca 30 min.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Strö över mjölet och vispa in noga. Tillsätt grädde och rivet skal och saft av citron. Blanda väl. Fyll pajskalet med smeten och grädda i nedre delen av 200° varm ugn tills fyllningen stannat, ca 30 min. Låt svalna i formen. Pudra florsocker över före serveringen.

Annons