Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Klassisk fiskgratäng

09 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse

(4 personer)
1 knippa sparris

400 g spättfiléer eller annan vit fisk

100 g skalade räkor

150 g musslor

½ dl hackad dill

Gratängmos:
6–8 potatisar av mjölig sort

½ dl rapsolja

2 ägg

ev lite mjölk

salt och nymalen vitpeppar

Sås:
½ dl vitt vin

1 msk hummerfond

2 dl grädde

2 dl fiskbuljong

salt och peppar

ca 1 tsk maizena till redningen

Till servering:
gärna en sallad

Beredning:

Börja med att skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa potatisen. Blanda ner olja och ägg. Späd ev med lite mjölk, men moset ska vara rätt fast. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop ingredienserna till såsen i ca 5 min. Smaka av och red såsen med lite maizena utrört i vatten. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 min och spola den sedan kall. Spritsa moset längs ena långsidan på en eldfast form. Fördela fiskfiléer, räkor och musslor vid sidan av moset. Strö hackad dill över, salta och peppra. Häll såsen över fisken och ställ in i 200° varm ugn tills moset och såsen börjar få lite färg. Servera med sparrisen och en sallad.

Annons