Klassisk fiskgratäng
Av Jan-Erik Hagbohm
Foto Tine Guth Linse
(4 personer)
1 knippa sparris
400 g spättfiléer eller annan vit fisk
100 g skalade räkor
150 g musslor
½ dl hackad dill
Gratängmos:
6–8 potatisar av mjölig sort
½ dl rapsolja
2 ägg
ev lite mjölk
salt och nymalen vitpeppar
Sås:
½ dl vitt vin
1 msk hummerfond
2 dl grädde
2 dl fiskbuljong
salt och peppar
ca 1 tsk maizena till redningen
Till servering:
gärna en sallad
Beredning:
Börja med att skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa potatisen. Blanda ner olja och ägg. Späd ev med lite mjölk, men moset ska vara rätt fast. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop ingredienserna till såsen i ca 5 min. Smaka av och red såsen med lite maizena utrört i vatten. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 min och spola den sedan kall. Spritsa moset längs ena långsidan på en eldfast form. Fördela fiskfiléer, räkor och musslor vid sidan av moset. Strö hackad dill över, salta och peppra. Häll såsen över fisken och ställ in i 200° varm ugn tills moset och såsen börjar få lite färg. Servera med sparrisen och en sallad.