Kryddig lax med pak choi och basmatiris
KRYDDIG LAX
20 MIN
(4 personer)
saft av 1 lime
ca 600 g lax i 4 bitar
salt och peppar
2 pak choi, leta i grönsaksdisken
1 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
1/2 tsk chiliflakes
3 dl fiskbuljong
11/2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1–2 tsk röd currypasta
TILL SERVERING:
basmatiris
BEREDNING:
1. Pressa limesaft över laxen och krydda sedan med salt och peppar.
2. Halvera pak choi genom att dela den på längden. Skiva chilin.
3. Hetta upp lite rapsolja i en rymlig stekpanna och stek laxen på ena sidan och pak choi med snittytan ner tills både lax och pak choi har fått fin färg. Lägg i chilin och chiliflakes och stek en liten stund.
4. Vänd på lax och pak choi. Tillsätt buljong och grädde och klicka i tomatpuré och röd currypasta. Låt koka i 8–10 min.
5. Servera genast tillsammans med nykokt basmatiris.
Pak choi, även kallad för sellerikål, är rik på bland annat vitamin A, C och K och innehåller även vitamin B6 och kalcium. Den lär rankas som nummer 2 av totalt 41 näringsrika matväxter enligt WHO:s klassificerings- system.
Fler goda recept med lax:
12 enkla recept med lax
Marinerad lax med blomkålsmos
Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM