Kryddigt högrev i gott sällskap
(4 personer)
800 g högrev
salt och peppar
olja till stekning
1 burk hela tomater
4 dl kalvbuljong
1 lagerblad
4–6 steklökar
1 liten bit kanelstång
1/2 dl russin
2 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
4 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk timjan
Till servering:
en sallad av nykokta haricots verts, romansallad, tunt skuren salladslök och olivolja
ev råris
Beredning: Salta och peppra köttet runtom. Stek det sedan gyllenbrunt på båda sidor i olja i en stekgryta. Tillsätt tomater och kalvbuljong. Lägg i lagerblad, skalade och delade steklökar, kanel, russin, nejlikor, kryddpeppar, tunt skivad vitlök och några kvistar timjan. Låt koka upp och låt sedan småputtra under lock tills köttet är riktigt mört, lite drygt 1 tim.
Servera med en sallad av nykokta haricots verts, romansallad och tunt skuren salladslök och lite olivolja. Nykokt råris passar fint till om man är riktigt hungrig.
Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.