Kungsfisk med grön sparris och gurksås
KUNGSFISK MED GURKSÅS
(4 personer)
ca 700 g kungsfisk eller annan fisk
salt och nymalen vitpeppar
1 knippa grön sparris
1 litet fänkålshuvud
2 msk olivolja + till stekning
Gurksås:
ca 5 cm färsk gurka
2 dl crème fraiche
rivet skal och saft av 1/2 lime
Till servering:
ev kokt potatis
Beredning:
Salta och peppra fisken runtom. Har fisken skinnet kvar så skär några snitt i det.
Skär sparris och fänkål supertunt och lägg i en skål. Salta (ca 1/2 tsk) och ringla 2 msk olja över. Rör om försiktigt, ställ åt sidan.
Såsen: Skala gurkan och skär den i små tärningar. Blanda ner tärningarna i crème fraichen tillsammans med skal och saft av lime. Salta lätt.
Stek fisken i olja, ca 2 min på var sida. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen. Kokt potatis passar fint till.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM
INSPIRERAD? FLER SNABBA RECEPT:
Lyxig räkpasta på 35 min
Torsk i ugn på 30 min
Snabb kycklingwok på 35 min