Lägg höstens grönsaksskörd i kaffebrödet
ZUCCHINIKAKA
2 dl solros- eller valnötsolja
4 dl farinsocker
4 dl fint riven zucchini
4 ägg
7–8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk salt
3/4 dl crème fraiche
1 1/2 dl grovhackade valnötter
Beredning: Vispa olja och socker. Tillsätt zucchini och ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt. Rör ner det växelvis med crème fraichen. Tillsätt valnötter och ev lite mer mjöl. Häll smeten i en smord och mjölad limpform eller fördela i muffinsformar. Grädda i 175°, hel kaka ca 60 min, muffins ca 15 min.
MOROTSKAKA
(ca 20 bitar eller muffins)
4 ägg
3 dl råsocker
5 dl rårivna morötter
1 dl raps- eller valnötsolja
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
Topping:
50 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
Beredning: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner morötter och olja. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma och vänd ner det i äggsmeten. Häll fyllningen i smord, bröad långpanna eller fördela i muffinsformar. Grädda mitt i 200° varm ugn i ca 25 min för långpanna och
10–15 min för muffins. Låt svalna. Rör samman ingredienserna till toppingen och bred den över. Tips! För att enklare få kakan ur långpannan kan man ”klistra” fast ett tillklippt bakplåtspapper i botten på långpannan med hjälp av lite smör.
KRONANS KAKA
En klassiker, men här har vi bytt ut potatisen mot sötpotatis och gett lite extra krydda med färsk ingefära.
100 g smör
knappt 3 dl socker, 250 g
3 äggulor
1 tsk riven färsk ingefära
150 g kokt, kall, riven sötpotatis
3 äggvitor
200 g riven mandel
Citronkräm:
2 dl socker
1 dl vitt vin
rivet skal och saft av 1 citron
6 äggulor
Beredning: Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Rör ner ingefära och riven potatis. Vispa äggvitorna till styv maräng och blanda med sötmandeln. Vänd ner i äggulesmeten. Slå smeten i en smord och mjölad form. Grädda i 175° ca 50 min, låt stå 10–15 min innan kakan stjälps upp. Blanda alla ingredienserna till citronkrämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under kraftig vispning tills krämen tjocknar, dra bort från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Bred krämen över kakan.
RÖD ÄPPELKAKA MED BETOR
Pajskal:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk honung
75 g smör
1/2 msk vatten
Fyllning:
6 medelstora äpplen,
ca 750 g
1 rödbeta
1 tsk riven färsk
ingefära
1/2 dl strösocker
Till servering:
glass
Beredning: Hacka samman mjöl, havregryn, honung och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm ø. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skala, skölj och riv rödbetan fint. Blanda rödbeta med äpple, ingefära och socker och lägg det i pajskalet. Grädda pajen mitt i 225° varm ugn i ca 30 min. Servera gärna med glass.
POTATISKAKA MED CHOKLAD
En rätt kompakt och saftig kaka.
100 g smör
3–4 kokta, kalla, pressade potatisar
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao
1/2 tsk salt
100 g grovhackad mörk choklad
1 tsk kanel
Beredning: Smält smöret i en kastrull och blanda med övriga ingredienser. Häll upp smeten i en smord och bröad form, ca 18 cm ø. Grädda i 175° varm ugn i 35–45 min, pröva med sticka.
APELSIN- OCH PALSTERNACKSKAKA
Pajskal:
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
100 g smör
1/2 msk vatten
Fyllning:
125 g smör, skuret i tärningar
2 tsk rivet apelsinskal
3/4 dl farinsocker
2 msk färskpressad apelsinsaft
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
275 g skalad och riven palsternacka
Till servering:
crème fraiche eller lättvispad grädde
Beredning: Hacka samman mjöl, socker och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm ø. Ställ svalt minst 30 min eller i frysen 10 min. Förgrädda sedan i 200° ca 10 min. Rör smör, apelsinskal och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt apelsinsaft och vispa ner äggen, ett i taget. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och den rivna palsternackan. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 175° varm ugn i ca 45 min eller tills fyllningen stannat. Servera gärna med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde.
RÖDBETS- OCH VALNÖTSBROWNIES
Mäktigt mums!
200 g osaltat smör
300 g mörk choklad
3 ägg
4 dl strösocker
5 dl kokta, rivna rödbetor
2 msk apelsinlikör eller färskpressad
apelsinsaft
150 g hackade cashew- eller valnötter
1 1/2 dl vetemjöl
Chokladsmörkräm:
75 g grovhackad mörk choklad
1/2 dl svart kaffe
50 g osaltat smör, rumstempererat
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker
Beredning: Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör ner chokladblandningen i det. Tillsätt rivna rödbetor, apelsinlikör eller -saft och valnötter, vänd ner mjölet. Häll smeten i en smord och mjölad långpanna, ca 18×28 cm. Grädda i ca 45 min i 200°. Låt svalna. Smält chokladen till krämen i vattenbad, rör ner kaffet. Blanda smör, philadelphiaost och florsocker. Rör ner en klick av ost/smörblandningen i chokladen och rör sedan chokladen i ost/smörblandningen. Bred krämen över den avsvalnade kakan, skär upp i fyrkanter.
PUMPAMUNKAR
1 1/2 dl sultanrussin
2 msk bourbonwhiskey
450 g pumpa, skalad och skuren i bitar
50 g osaltat, smält smör
4 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 apelsin
2 ägg
1/2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen kanel
olja till fritering
Till servering:
vaniljkräm smaksatt med lite whiskey
Beredning: Låt russinen ligga och dra i whiskeyn ca 1 tim. Lägg pumpabitarna på en stor bit folie, slå det smälta smöret över och vik ihop till ett paket. Lägg in i 200° varm ugn och baka i 30 min eller tills pumpan är mjuk. Lägg över pumpan i en skål och mosa den till puré med en gaffel eller mixa i matberedaren. Rör ner 2 msk socker, mjöl, bakpulver, apelsinskal, russin, äggulor, kryddpeppar och 1 tsk kanel. Blanda väl. Vispa äggvitorna till styv maräng och vänd ner det i pumpablandningen. Blanda resterande socker och kanel i en skål och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull eller fritös till 180°. Lägg försiktigt ner klickar av smeten i oljan med hjälp av en matsked. Fritera tills de är spröda och gyllenbruna. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla munkarna i kanel- och sockerblandningen. Munkarna är godast ljumna. Servera gärna tillsammans med vaniljkräm smaksatt med lite whiskey