Lantsallad med picklade polkabetor
FRANSK LANTSALLAD
200 g rökt tärnat sidfläsk
5 ägg
1 näve brytbönor, snoppade
1 näve vaxbönor, snoppade
1 krispsallad + 1 lollo-rosso sallad
2 salladslökar, tunt skurna
picklade polkabetor, se recept härintill
1 knippa bladpersilja, grovhackad
senapsmajonnäs, se recept härintill
Beredning:
Stek sidfläsket krispigt. Koka äggen i 5–6 min och skär varje ägg i 4 bitar. Koka bönorna några minuter, spola dem sedan kalla. Riv salladen i bitar.
Lägg upp på serveringsfat. Toppa med persilja. Servera med senapsmajonnäs.
PICKLADE POLKABETOR
2 polka- eller vanliga rödbetor, skalade
Lag:
1/4 dl ättiksprit, 12 %
3/4 dl strösocker
11/2 dl vatten
Beredning:
Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull så att sockret löser sig. Låt svalna.
Skiva polkabetorna tunt, lägg dem i en glasburk och slå över den svala lagen. Låt stå i minst 1 tim före serveringen. Förvara i kylen så håller de i upp till en vecka.
SENAPSMAJONNÄS
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk grovkornig senap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 par droppar tabasco
salt och peppar
Beredning:
Se till att alla ingredienser är rumsvarma, så skär sig majonnäsen inte lika lätt.
Vispa äggulor med senapssorterna och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan dropp-vis under konstant vispning och vispa till en tjock majonnäs. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
AV CAROLINE DAFGÅRD
FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL
SUGEN PÅ MER SALLAD?
Sparrissallad
Fikonsallad med getost
Lila och grön sallad
Sommarsallad