Löksoppa
Av Jan-Erik Hagbohm
(4 personer)
3–5 gula lökar
2 msk rapsolja
4–5 vitlöksklyftor i skivor
ca 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 krm timjan eller några kvistar färsk
1 tsk strösocker
salt och peppar
4 skivor vitt bröd
ca 4 skivor lagrad ost, t ex grevé eller herrgårds
Beredning:
Skala och skiva löken tunt. Bryn skivorna i oljan på medelvärme så de får lite färg. Rör om under tiden. Tillsätt vitlök mot slutet. Häll på buljong och tillsätt timjan och socker. Låt soppan koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i fyra soppskålar som tål ugnsvärme alt en stor soppskål som tål ugnsvärme. Lägg på brödskivorna och strö osten över. Gratinera i 225° varm ugn tills ost och bröd börjar få färg. Garnera gärna med lite färsk timjan. Servera.