Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Löksoppa

02 sep, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

(4 personer)
3–5 gula lökar
2 msk rapsolja
4–5 vitlöksklyftor i skivor
ca 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 krm timjan eller några kvistar färsk
1 tsk strösocker
salt och peppar
4 skivor vitt bröd
ca 4 skivor lagrad ost, t ex grevé eller herrgårds

Beredning:

Skala och skiva löken tunt. Bryn skivorna i oljan på medelvärme så de får lite färg. Rör om under tiden. Tillsätt vitlök mot slutet. Häll på buljong och tillsätt timjan och socker. Låt soppan koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i fyra soppskålar som tål ugnsvärme alt en stor soppskål som tål ugnsvärme. Lägg på brödskivorna och strö osten över. Gratinera i 225° varm ugn tills ost och bröd börjar få färg. Garnera gärna med lite färsk timjan. Servera.

Annons