Lyxig chokladkaka
1 1/2 dl kallpressad olivolja
1 1/4 dl lönnsirap eller flytande honung
50 g mörk choklad (75%) i bitar
5 dl råa rödbetor, 3-4 medelstora, rivna
3 ägg
3 3/4 dl ljust dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 nypa havssalt
1 msk kokosflingor
Beredning:
Värm ugnen till 180°. Värm oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och choklad. Rör om tills chokladen har smält. Dra bort från värmen. Tillsätt rivna rödbetor och blanda väl. Vispa upp äggen i en skål och häll ner dem i kastrullen. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner det i rödbetssmeten.
Smörj en bakform, ca 20 cm i diam, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna. Häll kaksmeten i formen och grädda i 25-30 min eller tills kakan har blivit lite mörk och sprucken ovanpå och fortfarande är aningen kladdig inuti. Låt svalna i 15 min. Stjälp upp kakan försiktigt ur formen.
Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar.
Foto JOHANNA FRENKEL