Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Lyxig chokladkaka

21 apr, 2014
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Green Kitchen Stories kaka

1 1/2 dl kallpressad olivolja

1 1/4 dl lönnsirap eller flytande honung

50 g mörk choklad (75%) i bitar

5 dl råa rödbetor, 3-4 medelstora, rivna

3 ägg

3 3/4 dl ljust dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

5 msk kakao

1 nypa havssalt

1 msk kokosflingor

Beredning:

Värm ugnen till 180°. Värm oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och choklad. Rör om tills chokladen har smält. Dra bort från värmen. Tillsätt rivna rödbetor och blanda väl. Vispa upp äggen i en skål och häll ner dem i kastrullen. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner det i rödbetssmeten.

Smörj en bakform, ca 20 cm i diam, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna. Häll kaksmeten i formen och grädda i 25-30 min eller tills kakan har blivit lite mörk och sprucken ovanpå och fortfarande är aningen kladdig inuti. Låt svalna i 15 min. Stjälp upp kakan försiktigt ur formen.

Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar.

Foto JOHANNA FRENKEL

Annons