Majskolvar på menyn
MAJS- OCH KRYDDSMÖR
Gott till grillad fisk och kött. Pröva också att bre smöret på en bit baguette och rosta i ugnen.
500 g smör, rumsvarmt
3 msk olivolja
1⁄2 dl hackad persilja
1 dl majs
1 röd chilifrukt, urkärnad och
finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
Beredning: Lägg det mjuka smöret i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Smöret går bra att förvara i en skål i kylen ett par dagar. Man kan också forma det till rullar, rulla in dem i bakplåts papper och frysa in.
ANNORLUNDA RÄKSALLAD MED ROSTAD MINIMAJS
(4 personer)
200 g haricots verts
2 msk olivolja till rostningen
ca 400 g minimajs, det går bra med fryst
salt och peppar
800 g scampi eller skalade räkor
ca 250 g blandad sallad, gärna salladsskott
2 nektariner i klyftor
Citrondressing:
saft och skal av 1⁄2 citron
1 tsk dijonsenap
3–4 msk olivolja
salt och peppar
Beredningen: Vispa ihop ingredienserna till dressingen och låt den stå och dra medan du gör salladen. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 4 min, spola dem sedan med kallt vatten så kokningen avstannar och de behåller sin spänst. Hetta upp olivoljan i en stekpanna, lägg ner majsen och rosta/bryn den i ca 5 min så att den får en fin yta runtom. Salta och peppra. Stek räkorna i en skvätt olivolja så att de får lite färg, ca 2 min. Varva med övriga salladsingredienser i en skål och ringla över dressingen. Servera.
GRATINERAD MAJS PÅ KYCKLING OCH PARMASKINKA
(4 personer)
2 kycklingbröst
1 msk olivolja
5 skivor parmaskinka
1 burk majskorn
6 skivor appenzeller, en halvmjuk schweizisk ost
salt och peppar
Till servering:
en god sallad
Beredning: Dela kycklingbrösten på längden och lägg ut dem på en skärbräda. Täck med plastfolie och banka dem ganska tunna. Häll oljan i en ugnsform och lägg ut kycklingen lite omlott, lägg på skinkan, majskornen och toppa med ostskivorna. Ställ in i 180° varm ugn och stek/gratinera i 25–30 min. Servera med en god sallad.
MAJS- OCH BÖNSALSA
En het salsa som passar lika bra på buffébordet som till grillad mat eller en sallad.
(4 personer)
1 burk svarta små bönor
1 burk majs
1 liten mango i små tärningar
1⁄2 dl olivolja
saft av 1 lime
1 tsk hackad röd chili
2 msk hackad koriander
2 finskurna salladslökar
salt och peppar
Beredning: Skölj börnorna väl under rinnande kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund före serveringen.
FRITERADE MAJS KAKOR MED LIME -YOGHURT
Passar bra till drinken på mingelpartyt.
(6 personer)
1 stor sötpotatis
2 salladslökar, finskurna
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk majskorn
salt och svartpeppar
1⁄2 dl rismjöl
2 äggvitor, lätt uppvispade
majsolja till fritering
Lime-yoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
saft och skal av 1⁄2 lime
2 msk hackad koriander
svartpeppar
Beredning: Blanda ingredienserna till lime-yoghurten. Låt stå och dra i kylen fram till serveringen. Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda rivet med salladslök, chili, vitlök och majs. Salta och peppra. Rör ner rismjöl och äggvitor och blanda väl. Häll ett 1 cm djupt lager olja i en tjockbottnad kastrull. Fritera sedan 1 msk stora kakor, 2–3 min på var sida. Obs! Se till att ha ett tättslutande lock nära till hands ifall det skulle börja brinna i pannan. Låt kakorna rinna av på hushållspapper och servera dem rumsvarma med lime-yoghurten.
MAJSSOPPA
En perfekt liten förrätt.
(6 personer)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite olja till stekningen
ca 600 g majskorn
1 1⁄2 dl vitt vin
l liter hönsbuljong
salt och svartpeppar
1⁄2 dl grädde
Beredning: Skala och grovhacka lök och vitlök och fräs hacket utan att bryna i lite olja i en kastrull. Tillsätt majsen och fräs ett par min. Häll på vin och buljong. Salta och peppra. Låt småkoka under lock i ca 20 min. Dra kastrullen från värmen och mixa soppan slät. Tillsätt grädden och mixa lite till. Låt småkoka i ett par min. Mixa gärna soppan lite precis före serveringen och toppa skålarna med skummet som bildas.