Miljöpartiet vill ändra ”bäst före”-datum på mat
”Bäst före”-datum är en sorts kompass när vi ögnar igenom kylens innehåll efter något att äta. Vissa följer datumet blint och andra kan tänka sig att lukta eller till och med smaka på produkten för att se om den håller. Klart är i alla fall att tilltron till ”bäst före”-datum är en av de bidragande faktorerna till att mycket mat slängs.
”Alldeles för stort matsvinn”
Enligt Livsmedelsverket handlar det om 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck som hälls ut i slasken per år.
– Vi har ett alldeles för stort matsvinn i Sverige. Ungefär 30 procent av det som produceras på svenska åkrar försvinner och vi vill öka människors förståelse för att maten faktiskt är ätbar efter ”bäst före”-datum, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till TT.
Per Bolund menar att ”Bäst före”-datumet egentligen är en kvalitetsmärkning. Men i konsumenternas ögon är den något mera definitivt.
– Det är inget som säger att maten inte är fullt ätbar efter det datum som står på förpackningen, säger konsumentminister Per Bolund till Expressen.
Sneglar åt dansk modell
Det är EU-gemensamma regler som styr informationen på livsmedel. Och det är också där som Miljöpartiet vill jobba för en förändring.
– Vi behöver ändra EU-reglerna, vi kommer driva under nästa mandatperiod att riva upp den nuvarande regleringen på EU-nivå och göra en ny som är bättre. Att vi tar om hand den mat vi producerar, säger Konsumentministern till tidningen.
Riktigt vad Miljöpartiet vill ersätta ”bäst före”-datumet med är inte klart. Den danska märkningen ”minst hållbar till” är dock ett tänkbart alternativ.
Frågan om man ska lita på sina sinnen eller datum-märkningen när man äter är även aktuell bland livsmedelsproducenter.
Mejeriföretaget Arla har i alla fall lanserat en märkning där ”bäst före” kompletterats med ”ofta bra efter” på bland annat mjölk-, yoghurt- och filpaket.
Artikeln publicerades först på Allas.se.
Läs även:
10 smarta sätt att minska ditt matsvinn