Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Lär dig mer om vin och hitta goda naturviner – Frida Lunds tips

26 apr, 2021
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Frida Lund
Mat- och vingurun Frida Lund ger sina bästa knep för att förstå sig på den lite svårdefinierade naturvinsvärlden. Dessutom tipsar hon om hur man på en enkelt och opretentiöst sätt kan lära sig mer om vin – och berättar om sina absoluta favoritviner!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

Bloggaren Frida Lund är mat-profilen vars ledord är ”Enkelt, gott och lekfullt”. Hon driver instagramkontot Goda Grejer och har även gett ut kokboken Goda grejer: plockmat, söndagsmiddag, vardag och dessert. Frida har tidigare också drivit matpodden Margarinet tillsammans med kocken Siri Barje.

Frida står också bakom gruppen Vinhaggorna på Facebook, har gjort Youtube-serien Vin-TV, som kommer med en ny säsong nu i slutet av april – och sist men inte minst släpper hon nu i vår boken Vin från A till Ö.

Frida Lund är varken kock eller sommelier och har heller ingen annan bakgrund inom mat och dryck – hon bara gillar mat och vill att matlagning och vinvärlden ska vara välkomnande och okomplicerad.

Annons

Vad är naturvin?

Vi haffade Frida för att prata lite om vinerna som alla pratat om de senaste åren, men som ingen riktigt kan definiera: Naturvin. Alltså viner som odlas och tillverkas på ett lite annat sätt än de massproducerade vinerna.

Här kan du läsa en mer exakt förklaring om vad som utmärker naturvin och vad Systembolagets egna experter säger om vinerna.

Hur vet man att ett vin är ett naturvin när det inte finns några tydliga märkningar?

– I dagsläget finns det ju inga exakta kriterier för vad som räknas som ett naturvin. Jag har hört att det jobbas på en märkning, men jag vet inte säkert på vilket sätt. Det är också svårt för då måste det vara exakta måttstockar och min bild av naturvinsvärlden är att det vill vara fritt och inte så inrutat. Det bästa sättet är att helt enkelt skaffa sig koll på vinmakare som gör naturliga viner.

Naturvin kan vara både väldigt annorlunda och lika ”vanliga” viner

Annons

Naturviner finns i många olika stilar, allt ifrån ganska annorlunda, funky viner med tydliga ”lagårdstoner” till rätt strikta, mer klassiska toner. De behöver heller inte vara grumliga, vilket många tror. Är man helt ny på naturviner, men vill lära sig mer tipsar Frida om att besöka en välsorterad bar, gärna en vinbar, och be dem att få testa ett par olika stilar, just eftersom det kan vara lite klurigt i början.

Tips på sidor och konton för att hitta bra naturviner

För att hitta goda naturviner tipsar Frida om att ha koll på Systembolagets olika tillfälliga vinsläpp, där är det ofta tydligt vilka som är naturviner och inte. Bland Systembolagets vanliga sortiment är det lite otydligare.

– Det är svårare att massproducera naturviner. På ett sätt är det lite friare, samtidigt som man på ett annat sätt är med mer i tillverkningen och ser till att allt funkar och att det inte blir fel i processen, förklarar hon.

Annons

För att inte köpa grisen i säcken rekommenderar Frida också sajten Fine wines.

– De brukade göra provningar av olika släpp och skriva om vinerna. Nu i och med corona har det minskat lite, annars är det ett bra tips. Det finns också ett instakonto som heter Vinlepp, som skriver jättebra om olika vinsläpp. (Ja, och så kan du ju få massor av tips hos Vinhaggorna!)

Vad har du själv för kriterier när du köper vin?

– Jag vill gärna veta lite om vinmakaren och dess historik. Jag kan absolut gärna dricka ”bulkviner” och tycka att det är najs, men eftersom jag har ett stort intresse av vin, så gör jag aktiva val när jag köper vin, jag vill att vinet ska betyda nåt. Smakmässigt föredrar jag lätta, juiceiga röda viner, men jag hamnar också ofta i olika faser där jag grottar in mig på olika druvor.

vinranka
Ta reda på mer om vinmakaren, så blir det roligare att dricka vinet, tipsar Frida!

Frida Lund tipsar om sina favoritviner

När Frida hittar sina favoriter brukar hon återkomma till dem i flera årgångar. Vid varje släpp köper hon upp en större mängd så hon har hemma under året. Några favoriter är:

Annons
  • Arianna Occhipinti
  • Marcel Lapierre
  • Piu Piu – gott pet nat!
  • Heinrich Graue Freyheit trocken – ett otroligt orangevin!

Så blir du duktig på vin

I dagarna släpper du en vinbok, samtidigt som du har sagt att man inte behöver kunna ett skit för att tycka om goda viner och ha en åsikt om vin. Det är befriande! Men om man vill börja lära sig mer om vin, vad har du för tips då?

1. Drick vin ofta. Så får man väl egentligen inte säga, men det behöver ju inte vara stora mängder.

2. Var nyfiken! Hittar du ett vin du tycker om, utforska därifrån. Läs på om druvan och testa olika varianter av den.

3. Ha vinprovning och jämför skillnaden mellan olika viner.

4. Dokumentera ditt vindrickande. Vivino-appen är supersmidig. Man klickar av flaskan och skriver in sitt omdöme. Skriv också gärna när du drack det, och vad du åt till, så är det lättare att framkalla minnet.

Frida Lund och Elsa Billgren
Ha vinprovning med dina vänner!

Frida Lund tipsar: Så bygger du en vingarderob

Frida tycker att man bör investera i en ”vingarderob” så att man har viner hemma för alla tillfällen. Den föreslår hon ska bestå av tre olika sorters vin, och det finns naturvin som passar in i alla kategorierna:

Annons

1. Basviner, husvinerna som rullar – som bastopparna och jeansen.

2. De lite mer knäppa, annorlunda vinerna – som den där knasiga tröjan du köpte i New York.

3. Festvinerna. Bubbel och lite dyrare viner som ger känslan av ”Wohoo, nu tar jag fram det här vinet” – alltså finklänningarna.

Kan du tipsa om några enkla riktlinjer för att få vinet att passa till maten?

– Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om ifall det ”borde” passa eller inte. Det behöver inte vara så ängsligt. Kör på det du gillar! Men, man kan tänka att saker som har växt på samma ställe ofta passar ihop. Proteiner passar med tanniner, och sött gillar sött.

Är naturvin en trend eller framtiden?

– Det är absolut inte en trend, jag är helt övertygad om att det kommer att bestå. Men, de superspexade varianterna kommer att minska. Naturviner kommer bli en del av vår vinvardag. Det är som med mat, man vill gärna veta varifrån det man äter kommer.

Lär dig mer om vin med Frida Lund:

Fridas bok Vin från A till Ö

Vinboken Vin från A till Ö – kan du förbeställa här från den 25 april.

Kolla in Frida Lunds Vin-TV här.

Poddavsnitt med Frida Lund och Siri Barje: Allt du inte vågat fråga om vin

Annons