Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

No bake chocolate cake

02 maj, 2014
AvLisa Lundqvist
Mörka chokladbollar
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
chokladbollstårta

Ibland är det smidigt att kunna göra en tårta som inte behöver en ugn. Denna är precis en sån tårta. Den innehåller trippel choklad och är dessutom både glutenfri och äggfri. Vidare är den enkel att göra, den står sig länge, barnen älskar den och vuxna likaså. Vad är det då för tårta kanske du börjar fundera på?

chokladbollstårta födelsedagskalas

Jo, en chokladbollstårta.

Annons

En återkommande favorit här hemma och troligtvis den tårtan jag gjort flest gånger. Första gången jag gjorde den var till min dotter och hennes kompis Fairytale Dessertbord /Kalas.

chokladbollstårta kalas

 

Här kommer receptet 🙂

Receptet räcker till ca 2 st 12-15cm formar (eller en högre 15cm) eller 1 st 20 cm form.

Det går åt sammanlagt 4 dl tjock vaniljkräm och 3 dl vispad grädde.

100 g smält smör

6 msk kakao

1 dl socker

1 tsk vaniljpulver

3 dl havregryn

3 msk kallt kaffe

Annons

1,5 dl tjockvaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

100 g smält smör

4 msk O’boy eller liknande

3/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver

3 dl havregryn

3 msk mjölk

1,5 dl tjock vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

100 g vit choklad

100 g smör

3/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver

2 dl havregryn

1,5 dl kokos

3 msk mjölk

1 dl tjock vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

Några droppar citronarom (valfritt)

  • Smält vit choklad tillsammans med smöret.
  • Blanda ihop smörblandningen, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos, mjölk och ev citronarom.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.
  • OBS: den vita smeten blir väldigt lös men stelnar i kylen över natten.
  • Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna. Har du två formar så använd en våg om du vill att de ska se exakt likadana ut invändigt.
  • Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar. Du vill att den ska vara genomkall innan du täcker den. Det går utmärkt att göra tårtan 1-2 dagar i förväg innan du täcker en.
  • Spackla tårtan med smörkräm/frosting och täck eventuellt med marsipan eller sugarpaste. Går lika bra att bara täcka den med smörkräm/frosting.
  • Förvara tårtan i kylskåp. Ta ut ca 1 timme innan den ska ätas.
chokladbollar tårta

Jag valde att använda vaniljfrosting till min tårta men det går alldeles utmärkt att använda citron, jordgubb, nutella, kaffe eller någon annan smak du tycker om och som passar med choklad. Det gick åt ca en sats smörkräm till detta recept.

Samtliga bilder är tagna av Fotograf Satu.

Önskar dig en toppenhelg!

Kram, Lisa

Annons