Ny Michelin-stjärna till Stockholmskrog
På den svenska fronten var det inte mycket nytt när 2019 års upplaga av Guide Michelins nordiska restaurangguide lanserades. Den enda egentliga nyheten var en ny stjärna till Stockholmskrogen Gastrologik som nu kan stoltsera med två stjärnor.
– Det känns bara så fantastiskt, även om vi i första hand jobbar för att göra det vi tror på, inte för att få stjärnor, så blir det en sån bonus för alla som jobbar och sliter för vår sak. Vi gör ju det här tillsammans, säger Anton Bjuhr som, tillsammans med Jacob Holmström, driver Gastrologik till Dagens Nyheter.
Han säger också att de inte kommer att förändra en massa efter den här utmärkelsen, utan att de ska köra på som de har gjort hittills eftersom det uppenbarligen fungerar bra.
Motiveringen till Gastrologiks andra stjärna i Michelinguiden lyder: ”För sina vackert presenterade, och sofistikerade rätter som är kreativa i användningen av smaker och konsistenser”.
Frantzén i Stockholm är fortfarande den enda restaurangen i Sverige som har tre stjärnor i Michelinguiden. Fyra restauranger förlorade sina stjärnor i årets upplaga av guiden, men det berodde på att de lagts ner eller gått i konkurs.
Michelinstjärnorna är en bedömning av maten i sig och en stjärna betyder att restaurangen är ”exceptionellt bra i sin kategori”, två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” och tre stjärnor att restaurangen ”är värd en resa i sig”.
Svenska stjärnor i Guide Michelin:
Tre stjärnor
Frantzén, Stockholm
Två stjärnor
Fäviken Magasinet, Järpen
Vollmers, Malmö
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
En stjärna
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Upper House, Göteborg
Bloom in the Park, Malmö
Sav, Malmö
Agrikultur, Stockholm
Aloë, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm
PM & Vänner, Växjö
Foto: Gastrologik