Nyttig frukostpannkaka med blåbär
NYTTIG FRUKOSTPANNKAKA MED BLÅBÄR
En variant på amerikanska tjocka pannkakor.
(4 personer)
3 bananer
2 1/4 dl lättmjölk, 1 ägg
2 3/4 dl grahamsmjöl (165 g)
1 1/4 dl vetemjöl (75 g)
2 msk strösocker
2 msk bakpulver
1 nypa salt
125 g frysta blåbär
smör till stekning
Till servering:
lönnsirap eller en god fruktsallad och lite grekisk yoghurt
Beredning: Mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt mjölk och ägg och vispa samman till en smet, gärna med en stavmixer. Blanda mjölsorterna med socker, bakpulver och salt. Vispa ner banansmeten i mjölblandningen. Men vispa inte för mycket, då kan smeten bli stabbig.
Smält en liten klick matfett i en stekpanna. Häll i ca 3 msk (1/2 dl) i pannan, strö över 1–2 msk frysta blåbär och stek pannkakan på mellanvärme 2–3 min, vänd och stek ca 1 min. Lägg över pannkakan på en tallrik och sätt in i 100° varm ugn. Upprepa tills smeten är slut.
Servera med lite lönnsirap, eller som en del av brunchen på helgen tillsammans med en god fruktsallad och lite grekisk yoghurt.