Pavlova
Av Jan-Erik Hagbohm
Den sagolika marängtårtan som tillägnades den ryska ballerinan Anna Pavlova då hon dansade den döende svanen i Svansjön i Australien 1929.
(4 personer)
3 äggvitor
1 krm ättiksprit
1 dl + ½ dl strösocker
3 dl apelsinjuice
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
färska bär och frukter
Beredning:
Vispa äggvitorna med ättiksprit och 1 dl socker till ett fast skum. Klicka ut ca 10 cm stora rundlar på bakplåtspapper. Spritsa eller klicka en kant runt varje rundel och baka sedan i 100° varm ugn i 1½ tim. Koka ihop apelsinjuicen med ½ dl socker till en simmig konsistens. Låt svalna och blanda med vispad grädde. Spara lite juice till garnering. Fyll marängbottnarna med apelsin-grädden och toppa med färska bär. Ringla lite juice över och servera.
Obs! Tänk på att när man ska vispa äggvita till hårt skum måste alla kärl och redskap vara rena och torra, och det får absolut inte komma med någon äggula i äggvitan.