Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Prisbelönt cocktail med nordiska smaker

19 jun, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Linie in Sight.
Linie in Sight.

Vinnardrinken!

Linie in Sight

50 ml Lysholm Linie Aquavit
10 ml punsch
30 ml saft från citron
30 ml morotsjuice (gärna egen)
15 ml sockerlag
isbitar

Beredning: Se till att ha citronsaften och morotsjuicen färdig, jag använder stora, fina gotländska morötter för att göra juice av.

Häll alla ingredienser i en shaker, tillsätt is och skaka. Sila ner i ett margaritaglas.

26-åriga bartendern Charlotta Berggren.
26-åriga bartendern Charlotta Berggren.

Charlotte arbetar sedan ett drygt halvår tillbaka som bartender på restaurang Svartengrens i Stockholm, men började jobba bakom bardisken redan för sju år sedan när hon bodde i Sydney. Sedan dess har hon varit på flera av Stockholms bästa barer, som Orangeriet, Le Rouge och Reisen.

Annons

– Det var min barchef på Svartengrens som tyckte att jag skulle vara med i den här tävlingen, som en kul grej. Vi var tre från jobbet som var med, berättar hon.
Vilka är de viktigaste sakerna att ha hemma om man vill göra drinkar?

– Man kommer långt med shaker, rörglas, barsked och mätglas. En muddler kan också vara bra nu på sommaren när många vill göra fruktdrinkar. Då är det bara att mosa ner frukterna eller bären med den.
Och i övrigt?

– Börja med en bas du gillar och sedan kan du experimentera. Tycker du om rom är ljus rom och lime gott, har du det hemma kan du till exempel göra daiquiri.

– Ett bra mått att utgå från är att om du har en bassprit med en alkoholhalt på över 35 procent behöver du ungefär 20–25 ml sockerlag till 40 ml citron eller lime. Använder du sprit med lägre alkoholhalt och mer socker behöver du mindre socker. Pröva dig fram för att hitta balansen mellan sött och surt.

– Varför inte testa en sour på vodka eller whiskey? Skaka den först med äggvita och sedan med is så får drinken en len och fin konsistens.

Linie Award är en årlig tävling för unga kockar och bartenders som har tagits fram i syfte att öka intresset och kunskapen kring nordisk mat- och dryckeskultur. Tävlingsdrinken skulle vara baserad på Linie Aquavit och innehålla minst en nordisk råvara.

Annons