Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Pulled pork i tortillabröd

23 maj, 2014
AvDiana Dontsova
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

maj2014 066-2

maj2014 081

maj2014 092-3
maj2014 057-2
maj2014 043

Mat, styling och foto: Diana Dontsova

 

Vill du äta något gott i helgen så är mitt förslag pulled pork, favoriträtten hemma hos mig. Gott och enkelt men det tar lite tid att laga. Oftast lagar jag den i lergryta över natten och tar ut den ur ugnen på morgonen. Den får stå framme och svalna för att sedan avnjutas på kvällen. Pulled pork går att servera på olika sätt men ett tips är att tänka modern tacos. Det som funkar till tacos funkar även till denna rätt. Du kan servera köttet i bröd som pita-, tortilla-, hamburger- eller surdegsbröd. Jag hade tid och gjorde eget tortillabröd och egen barbequesås. Det finns färdig barbequesås på flaska om du vill göra det enklare för dig. Hur gott som helst! Önskar er alla en solig helg! /Diana

Annons

 

Mina tillbehör:

Ruccola, saltgurka, röd lök, salladslök, persilja, röda minipaprikor, chili, turkisk yoghurt och extra barbequesås.

Tips på annat tillbehör:

Coleslaw, rostad majs, gurka, avokado, gul lök, sallad, tacosås, gräddfil eller guacamole.

 

Recept

Pulled pork:

1,5-2 kg benfri fläskkarré i bit

2 gula lökar

Barbequesås:

2,5 dl ketchup

2 msk dijonsenap

1 msk liqued smoke (säljs i flaska)

3 msk flytande honung

0,5 dl äppelcidervinäger

2 msk oxfond

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

salt och peppar

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i ca 30 min. Under tiden gör du såsen genom att blanda alla ingredienser. Lägg köttet i den blötlagda lergrytan och klappa den med salt, chili- och paprikapulver. Dela lökarna i klyftor och lägg vid sidan om köttet. Häll över såsen men spara lite till senare. På med locket och ställ den längst ner i en kall ugn. Tips är att ha en plåt under om i fall lergrytan skulle spricka. Låt stå i 125 grader i ca 6 timmar. Köttet ska vara så mört att du kan dra isär det med en gaffel. Är det inte så ställ in den igen och kolla efter 30-60 min. När det är klart drar då isär köttet med två gafflar och blanda sedan i ordentligt med sås från grytan. Häll i lite extra av den sparade barbecqesåsen. Servera! (Ibland brukar jag steka till det färdiga köttet, då framhävs sötman och man får lite crunch.)

Annons