Recept: Asiatiska kycklingspett med rödkålsslaw
KYCKLINGSPETT MED SMAK AV ASIEN
25 MIN
(4 personer)
600 g kycklingbröstfiléer eller lårfilé
ca 6 steklökar, skalade
8–12 små tomater
1 msk sambal oelek
2 msk rapsolja till stekning
RÖDKÅLSSLAW:
400 g rödkål
saft av 1 lime
1 msk sesamolja
1 röd chilifrukt
1 morot
1/4 gurka
1 msk sesamfrön
2 msk finskuren mynta
salt och peppar
SÅS:
2 tsk färskriven ingefära
1 liten vitlöksklyfta (pressad)
3/4 dl japansk soja
1/2 dl sweet chilisås
BEREDNING:
1. Börja med rödkålsslawn. Strimla rödkålen supertunt och lägg strimlorna i en skål. Blanda noga med limesaft, sesamolja, finstrimlad chili, tunt skuren morot, skivad gurka, sesamfrön, mynta, salt och peppar. Ställ åt sidan. Rör om några gånger under tiden du förbereder resten av måltiden.
2. Skär kycklingköttet i bitar, ca 4×4 cm, och trä upp på spett varvat med halverade steklökar och små tomater. Pensla spetten med sambal oelek och krydda med salt och peppar.
3. Blanda ingredienserna till såsen.
4. Stek spetten i lite rapsolja i stekpanna eller grillpanna, 4–5 min. Vänd då och då på spetten.
5. Servera spetten tillsammans med rödkålssalladen och såsen. En spännande middag med mycket smak och en del hetta.
Fler recept med kyckling:
10 goda kycklingrecept
Thaikyckling med cashewnötter
Grillad kyckling med örtsmör
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM