Recept: Baconpizza med parmesan och rucola
BACONPIZZA
(4 personer)
PIZZADEG
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
ca 5 dl vetemjöl
FYLLNING:
150 g bacon
4 kokta potatisar
4 msk pumpafrön
2 msk majonnäs
50 g parmesanost
2 nävar gröna blad, t ex rucola, oregano och persilja
KARAMELLISERAD LÖK:
3 rödlökar
2 msk smör till stekning
2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
BEREDNING:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek på varmt ställe, ca 30 min.
2. Skala löken och skär den i tunna båtar. Stek den i smöret på medelvärme i ca 10 min. Tillsätt socker och blanda väl. Rör ner vinäger och låt vätskan ånga bort. Smaka av med salt och peppar.
3. Tärna baconet och stek det i torr panna.
4. Skiva den kalla kokta potatisen och stek dem med bacontärningarna tills de har färg. Rosta pumpakärnor–na i torr panna.
5. Dunka degskålen i arbetsbänken så att degen sjunker ihop. Forma till små bollar och tryck sedan ut dem
till små minipizzor. Grädda över utegrillen eller i en grillpanna.
6. Bred de nybakade bottnarna med lite majonnäs, strö färskriven parmesan över och fördela bacon, potatis, lök och gröna blad över. Toppa med pumpakärnorna. Servera genast.
AV SANNA KEKÄLÄINEN
FOTO KIRSI-MAJA SAVOLA
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 08/2017.