Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Recept: Belugaböff - vegetariskt långkok

14 nov, 2018
AvFemina
I kokboken Nyfiken Grönare praktiserar Cecilia Blankens och Kristin Johansson ödmjuk hushållning – att hushålla med resurserna och ta vara på det som finns – allt från gårdagens pasta till övermogna tomater. I praktiken är det mycket roligare och godare mat än man tror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Recept och bilder är hämtade ur kokboken Nyfiken grönare Smartare vego (Norstedts) av Cecilia Blankens och Kristin Johansson och med bilder av Åsa Dahlgren.

Följ gärna receptet på Belugaböffen men har du andra smaker eller grönsaker hemma som börjar slakna och sjunger på sista versen är böffen ett utmärkt slukhål.

Ännu bättre med Markiz #9 - Vegetarisk köttfärssås med gula ärtorBrand logo
Ännu bättre med Markiz #9 - Vegetarisk köttfärssås med gula ärtor

BELUGABÖFF

(ca 6 personer)

2–3 stora morötter

1 paprika i valfri färg

250 g svamp

olja

1 klick smör

2 gula lökar

2–3 vitlöksklyftor

3 dl torkade belugalinser

torkade kryddor: timjan och lagerblad

1 liter vatten

5 dl rödvin

2 grönsaksbuljongtärningar

½ dl tomatpuré, ajvar eller harissa

1 msk dijonsenap

1 msk soja

1–2 dl inlagd syltlök

salt och svartpeppar
TILL SERVERING:

rostat bovete, se recept här nedan

Annons

hackad persilja

crème fraiche
BEREDNING:

1. Skölj och skala eller borsta grönsakerna. Rensa svampen. Skär morot, paprika och svamp i bitar. Stek alltsammans i olja och en klick smör i en stor kastrull tills det har fått färg. Lägg blandningen åt sidan men fortsätt använda kastrullen.

2. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs tillsammans med linser, timjan, lagerblad och olja i kastrullen. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, tomatpuré, senap och soja. Rör om. Låt puttra på låg värme under lock i minst 20 min, gärna mycket längre.

3. Addera de stekta grönsakerna och syltlöken. Låt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera med rostat bovete, persilja och en klick crème fraiche.

ROSTAT BOVETE

Skölj bovete i varmt vatten och låt det ligga i blöt i ljummet vatten i 1 tim. Häll av vattnet och skölj bovetet igen. Låt rinna av. Fräs det i en panna med olja tills det blir krispigt och börjar poppa. Krydda efter egen smak, med exempelvis torkad timjan.

AV CECLILA BLANKENS OCH KRISTIN JOHANSSON

FOTO ÅSA DAHLGREN, BILDER OCH RECEPT ÄR HÄMTADE UR BOKEN NYFIKEN GRÖNARE SMARTARE VEGO (NORSTEDTS)

Annons