Recept: Belugaböff - vegetariskt långkok
Recept och bilder är hämtade ur kokboken Nyfiken grönare Smartare vego (Norstedts) av Cecilia Blankens och Kristin Johansson och med bilder av Åsa Dahlgren.
Följ gärna receptet på Belugaböffen men har du andra smaker eller grönsaker hemma som börjar slakna och sjunger på sista versen är böffen ett utmärkt slukhål.
BELUGABÖFF
(ca 6 personer)
2–3 stora morötter
1 paprika i valfri färg
250 g svamp
olja
1 klick smör
2 gula lökar
2–3 vitlöksklyftor
3 dl torkade belugalinser
torkade kryddor: timjan och lagerblad
1 liter vatten
5 dl rödvin
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl tomatpuré, ajvar eller harissa
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1–2 dl inlagd syltlök
salt och svartpeppar
TILL SERVERING:
rostat bovete, se recept här nedan
hackad persilja
crème fraiche
BEREDNING:
1. Skölj och skala eller borsta grönsakerna. Rensa svampen. Skär morot, paprika och svamp i bitar. Stek alltsammans i olja och en klick smör i en stor kastrull tills det har fått färg. Lägg blandningen åt sidan men fortsätt använda kastrullen.
2. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs tillsammans med linser, timjan, lagerblad och olja i kastrullen. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, tomatpuré, senap och soja. Rör om. Låt puttra på låg värme under lock i minst 20 min, gärna mycket längre.
3. Addera de stekta grönsakerna och syltlöken. Låt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med rostat bovete, persilja och en klick crème fraiche.
ROSTAT BOVETE
Skölj bovete i varmt vatten och låt det ligga i blöt i ljummet vatten i 1 tim. Häll av vattnet och skölj bovetet igen. Låt rinna av. Fräs det i en panna med olja tills det blir krispigt och börjar poppa. Krydda efter egen smak, med exempelvis torkad timjan.
AV CECLILA BLANKENS OCH KRISTIN JOHANSSON
FOTO ÅSA DAHLGREN, BILDER OCH RECEPT ÄR HÄMTADE UR BOKEN NYFIKEN GRÖNARE SMARTARE VEGO (NORSTEDTS)