Recept: Brässerade griskinder
BRÄSSERADE GRISKINDER
(4–6 personer)
400 g griskinder
olja till stekning
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rökt paprikapulver
4 dl sherry
5 dl hönsbuljong
2 röda paprikor
2 burkar kikärter
400 g små chorizor
100 g hackad mandel
salt och peppar
2–3 msk färskpressad citronsaft
Tips! Synd på sherryn att hamna i grytan? Ta öl i stället, gärna en mörkare ale.
TILL SERVERING:
1 näve färsk oregano
2 dl crème fraiche, lättvarianten går bra
gott bröd
BEREDNING:
1. Bryn griskinderna runt om i olja i en gjutjärnsgryta. Skala och grovhacka lök och vitlök. Vänd ner det i pannan tillsammans med paprikapulvret. Stek tills löken börjar få färg. Tillsätt sherry och buljong. Låt sjuda under lock i ca 1½ tim.
2. Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner paprika, kikärter, korv och mandel i grytan och låt sjuda under lock i ytterligare 1 tim. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
3. Toppa rätten med färsk oregano och servera direkt ur grytan tillsammans med crème fraiche och ett gott bröd.
RECEPT OCH BILD: All Over Press
Detta recept publicerades först i Femina nr 08/2018.