Recept: Bröd med honung
BRÖD MED HONUNG
(1 stort bröd)
3½ dl vatten
1½ dl surdeg, köp färdig eller se recept här nedan
300 g dinkelmjöl, fullkorn (knappt
5½ dl)
350 g vetemjöl (knappt 6 dl)
15 g salt (ca 1 msk)
1 msk flytande honung
en skvätt matolja
BEREDNING:
1. Blanda vatten och surdeg i en skål. Tillsätt mjöl, salt och honung. Arbeta degen smidig. Lägg över i en stor oljad bunke och låt jäsa övertäckt i 3 tim.
2. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma till ett avlångt bröd med smala ändar. Lägg över på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 1 tim.
3. Värm ugnen till 220°. Skär en liten skåra i brödet och ställ sedan in det i den varma ugnen. Grädda i ca 35 min, pröva med sticka. Låt svalna på galler.
SURDEG
150 g vetemjöl (2½ dl)
1 tsk salt
25 g jäst
11/2 dl mjölk
1½ dl naturell yoghurt
BEREDNING:
Rör ingredienserna i en skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS
Detta recept publicerades först i Femina nr 13/2018.