Recept: Krispig chicken n' chips
CHICKEN & CHIPS
(4 personer)
4 kycklingfiléer av bröst eller lår
1 ägg
saft av 1/2 citron
1/2 tsk mycket finhackad rosmarin
700 g stor potatis (ev bakpotatis)
2 dl rapsolja
2 dl panko
salt och peppar
Tips!
Väljer du lårfilé – ett utmärkt val om man gillar saftigare kött – så putsa bort eventuellt fett och senor. Dela sedan varje lårfilé i två delar, inte i tre som när du använder bröstfilé.
MAJONNÄS:
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 knivsudd kajennpeppar
2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
TILL SERVERING:
citron i klyftor
sallad
BEREDNING:
1. Vispa ägget med citronsaft och rosmarin.
2. Dela filéerna i 3 delar på längden och lägg ner i äggvispet. Skala och skär potatisen stavar, lägg stavarna i en skål med kallt vatten.
3. Gör majonnäsen: Rör äggulor med senap och kajennpeppar i en skål. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
4. Plocka upp potatisen ur vattnet och klappa den torr i en handduk. Hetta upp oljan till ca 160° och fritera potatisen tills den får en fin färg. Lägg över på hushållspapper och håll potatisen varm.
5. Vänd filéerna i pankon och stek dem sedan gyllenbruna i oljan. Krydda med salt och peppar.
6. Servera potatisen med filéerna, citron klyftor och majonnäsen. En fräsch krispig grön sallad är gott till.
Detta recept publicerades först i Femina nr 06/2018.