Recept: Lax med grönsaker i röd currysås
LAX MED GRÖNSAKER I CURRYSÅS
25 MIN
(4 personer)
ca 600 g lax i 4 bitar
salt och peppar
6 g torkade trattkantareller
10 cm purjolök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1/2 fänkålshuvud
1 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
4 dl fiskbuljong
1–2 tsk röd currypasta
saft av 1/2 lime
TILL GARNERING:
krasse
limeklyftor
BEREDNING:
1. Krydda laxen runt om med salt och peppar.
2. Lägg trattkantarellerna i lite vatten.
3. Strimla ansad purjo och skalad morot fint. Finhacka vitlöken. Skär fänkål och chili tunt.
4. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek laxen gyllenbrun runt om. Ta upp laxen och håll den varm.
5. Lägg grönsakerna och avrunnen svamp i pannan och fräs under omrörning i några minuter. Salta och peppra. Ta upp grönsakerna och håll dem varma.
6. Koka ur pannan med buljong, röd currypasta och limesaft. Koka tills hälften återstår. Smaka av.
7. Servera laxen tillsammans med grönsakerna och skyn. Garnera med krasse, det ser fint ut och smakar gott till.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM