Recept: Mazarinkaka med sötsyrlig aprikoskompott
MAZARIN MED APRIKOSKOMPOTT
(4 personer)
80 g mandlar
125 g rörsocker (knappt 11/2 dl)
125 g smör, rumsvarmt
75 g marsipan, grovriven
2 ägg
25 g vetemjöl (knappt 1/2 dl)
GLASYR:
100 g mörk choklad
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 160°.
2. Mal mandlarna. Vispa socker, smör och marsipan till en luftig massa. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan de malda mandlarna. Vänd ner mjölet.
3. Fördela smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Ställ in i den varma ugnen och grädda i 30–40 min. Låt kakan svalna.
4. Smält chokladen över vattenbad och bred sedan ut den över den helt avsvalnade kakan. Låt stelna.
Servera tillsammans med aprikoskompotten.
APRIKOSKOMPOTT
1 vaniljstång
100 g muscovadosocker (drygt 1 dl)
1 dl vatten
100 g torkade aprikoser
BEREDNING:
1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur innanmätet och fröna. Lägg ner stång och det urskrapade i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp så att sockret smälter.
2. Lägg ner aprikoserna i den kokande sockerblandningen. Koka i ca 3 min, lagen ska bli som sirap. Låt svalna lite och servera tillsammans med kakan.
RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS
Detta recept publicerades först i Femina nr 04/2018