Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Recept: Mazarinkaka med sötsyrlig aprikoskompott

13 jul, 2018
AvFemina
Denna mazarinkaka är jättegod till en kopp kaffe efter maten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

MAZARIN MED APRIKOSKOMPOTT

(4 personer)

80 g mandlar

125 g rörsocker (knappt 11/2 dl)

125 g smör, rumsvarmt

75 g marsipan, grovriven

2 ägg

25 g vetemjöl (knappt 1/2 dl)

GLASYR:

100 g mörk choklad

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 160°.

2. Mal mandlarna. Vispa socker, smör och marsipan till en luftig massa. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan de malda mandlarna. Vänd ner mjölet.

3. Fördela smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Ställ in i den varma ugnen och grädda i 30–40 min. Låt kakan svalna.

4. Smält chokladen över vattenbad och bred sedan ut den över den helt avsvalnade kakan. Låt stelna.

Servera tillsammans med aprikoskompotten.

APRIKOSKOMPOTT

1 vaniljstång

100 g muscovadosocker (drygt 1 dl)

1 dl vatten

100 g torkade aprikoser

BEREDNING:

1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur innanmätet och fröna. Lägg ner stång och det urskrapade i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp så att sockret smälter.

2. Lägg ner aprikoserna i den kokande sockerblandningen. Koka i ca 3 min, lagen ska bli som sirap. Låt svalna lite och servera tillsammans med kakan.

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS

Detta recept publicerades först i Femina nr 04/2018

Läs även:
Recept: Färsspett med asiatisk sallad

Läcker sommartårta med mandelbotten

Annons